Οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν στρατιωτικά την Ουκρανία;


Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν συμβαδίζουν πλέον με τις ΗΠΑ στην αποστολή  στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. 

Τον Ιούλιο δεν υπογράφηκε καμία διμερής συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ανάμεσα στις έξι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και το Κίεβο, ακριβώς την στιγμή που οι Ουκρανοί ξεκινούν μια κρίσιμη αντεπίθεση στην Κριμαία.

Ακόμη και η Βρετανία με την Πολωνία που είχαν μπει επιθετικά στην κούρσα εξοπλισμών, δείχνουν να ξεμένουν από δυνάμεις.

Το σχετικό δημοσίευμα του Politico στηρίζεται στα στοιχεία του Ινστιντούτο Κίελ το οποίο κάνει καταγραφή της στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Christoph Trebesch, επικεφαλής της ομάδας που  συντάσσει το Ukraine Support Trackerι του ινστιντούτου  αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις για ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο παρουσιάζουν πτωτική τάση ήδη από τα τέλη Απριλίου,

Η Γερμανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι κινείται πολύ αργά στην πραγματοποίηση της πολυδιαφημισμένης  κυκλικλης ανταλλαγής αρμάτων μάχης με άλλες ευρωπαϊκε χώρες, επιτρέποντας στις τελευταίες να προμηθεύουν στη συνέχεια την Ουκρανία με άρματα της Σοβιετικής εποχής που έχουν στη κατοχή τους, 

Το Βερολίνο προς υπεράπσιή του επισημαίνει τις τακτικές αποστολές όπλων που έχει ήδη εγκρίνει 

Ο Ντάνιελ Φιότ, Ευρωπαίος αμυντικός αναλυτής στο Vrije Universiteit Brussel, είπε ότι οι δεσμεύσεις δεν σημαίνουν τίποτα εάν δεν φτάσουν στο πεδίο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται υλικό, όχι  αέρα», είπε.

Ο Φιοτ υποστήριξε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δοκιμάσουν την πολιτική και οικονομική αξιοπιστία της Ευρώπης.

«Θα πρέπει να ελπίζουμε ότι οι κατασκευαστές όπλων της Ευρώπης μπορούν να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά θα πρέπει επίσης να ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα εμποδίζουν τις παραδόσεις όταν είναι διαθέσιμος ο στρατιωτικός εξοπλισμός», είπε.

Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, συνολικού ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως πυραύλους για τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης Himars.

naftemporiki.gr

Σχόλια