Το ιρλανδικό κοινό διχάζεται με 52-48 % για το αν η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν από την ιρλανδική εταιρεία συμβούλων Behaviour Wise στο πλαίσιο μελέτης για τη στάση απέναντι στην αμυντική πολιτική, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες τάσσονται υπέρ της ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία ή σε έναν στρατό της ΕΕ, εάν αυτός δημιουργηθεί.
Η Ιρλανδία δεν είναι επί του παρόντος μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μακροχρόνια πολιτική στρατιωτικής καθαρότητας. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η προσέγγιση έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα ότι θα θεσπίσει αύξηση ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες, διαπίστωσε επίσης την υποστήριξη του κοινού για την αύξηση της χρηματοδότησης του στρατού.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο της παρουσίασης στους πολίτες μιας αφήγησης σχετικά με τις στρατιωτικές συγκρούσεις στον καθορισμό της υποστήριξής τους σε ορισμένες πολιτικές. Διαπίστωσαν ότι, όταν εκτίθενται σε τέτοιες αφηγήσεις, η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες και την αύξηση των αμυντικών δαπανών αυξήθηκε σημαντικά και η σημασία που αποδίδεται στην ουδετερότητα μειώθηκε.
Δεδομένης της σχεδόν ισομερούς διάσπασης των απόψεων σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης, το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει τις πιθανές πειστικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι κυρίαρχες αφηγήσεις σε μελλοντικά δημοψηφίσματα για τα θέματα αυτά.
Η έρευνα κάλυψε επίσης τις ανησυχίες του κοινού για τον πόλεμο και την επισιτιστική ασφάλεια, διαπιστώνοντας υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την πιθανή έλλειψη τροφίμων, καθώς και υψηλά επίπεδα υποστήριξης τόσο για τη συνεχή αποδοχή των προσφύγων όσο και για την απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών από την ΕΕ.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε χαμηλό επίπεδο κατανόησης από το κοινό της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, στην οποία η Ιρλανδία είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συνεπώς, η εκπαίδευση και η εθνική συζήτηση για τα θέματα αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας, καταλήγει η BehaviourWise.
«Οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας επηρεάζονται από το πλαίσιο και τις επικρατούσες αφηγήσεις», δήλωσε η Κλαίρ Κόγκαν της BehaviourWise. «Το πώς διαμορφώνεται η αφήγηση γύρω από την ουδετερότητα και τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έχει βαρύτητα: θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ενημερώνονται, να λαμβάνονται υπόψη διαφορετικές οπτικές γωνίες και να δίνεται χρόνος στους ανθρώπους να προβληματιστούν πριν ληφθεί απόφαση για την κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.