Νορβηγία: «Δεν έχουμε να σας δώσουμε άλλο φυσικό αέριο»


Στο επίκεντρο των επαφών Σολτς χθες στο Όσλο βρέθηκε η ενεργειακή συνεργασία Γερμανίας-Νορβηγίας, με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να απαντά ξεκάθαρα στον Όλαφ Σολτς: «Προς το παρόν η Νορβηγία δεν μπορεί να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Όπως τόνισε ο Γιόνας Γκερ Στέρε «η Νορβηγία προσφέρει ήδη το μάξιμουμ που μπορεί να διαθέσει». Ταυτόχρονα εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μετ' εμποδίων την απομάκρυνση από τις ορυκτές πηγές ενέργειας. «Ό,τι μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, θα μετατραπεί σε ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Γερμανός καγκελάριος ευχαρίστησε τη Νορβηγία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει ήδη προσφέρει στην Ευρώπη, επαινώντας με τη σειρά του τις προσπάθειες της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση των δύο χωρών για στενότερη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Deutsche Welle

Σχόλια