Ο Γερμανικός τύπος για ερντογάν και γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν


Πλήθος ρεπορτάζ στα γερμανικά ΜΜΕ για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές προθέσεις του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο γερμανικός τύπος παρακολουθεί στενά τον πλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στην ανατολική Μεσόγειο. Με πλήθος ρεπορτάζ και αναλύσεων εστιάζει στις νέες γεωπολιτικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, τις εξαιρετικά τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις με την Ελλάδα, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο δύσκολο ιστορικό των διμερών σχέσεων, από το Κυπριακό και τη διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες  μέχρι την αναζήτηση φυσικών πόρων στον βυθό της περιοχής και προσφάτως τη διαμάχη για την εδαφική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv διερωτάται αν «υπάρξει και πάλι ένταση με την Ελλάδα με την αποστολή του γεωτρύπανου». Παρατηρεί ότι δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «ιστορικό ναδίρ» η αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου ενδέχεται να κλονίσει την «εύθραυστη ισορροπία». 

Το γερμανικό κανάλι παραπέμπει επίσης στο θερμό καλοκαίρι του 2020 με την αποστολή τότε του γεωτρύπανου Ορούτς Ρέις που έπλεε στα ανοιχτά της Ρόδου με τις δύο χώρες να «φτάνουν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης».

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης εστιάζει μεταξύ άλλων στην τουρκική προσέγγιση του θέματος και στη σύνδεση της αποστολής του Αμπντουλχαμίντ Χαν με την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ανάγκη για νέες ενεργειακές πηγές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ακόμη και να βρει η Τουρκία φυσικό αέριο στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου, «η εξόρυξή του θα ήταν ακριβή και χρονοβόρα».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται από εισαγωγές φυσικού αερίου, αισθάνεται εδώ και καιρό αποκλεισμένη από την προγραμματισμένη εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην περιοχή. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ειδικοί αναμένουν περισσότερα ευρήματα. Εντούτοις κατά πόσον η εκμετάλλευση θα είναι συμβατή οικονομικά με κλιματικούς/πολιτικούς στόχους παραμένει αμφίβολο. Με φόντο τον αγώνα των δυτικών χωρών για ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Μεσόγειος κερδίζει εκ νέου έδαφος ως περιοχή-τράνζιτ για την ενέργεια».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

dw.com  

 

Σχόλια