21η Αυγούστου 1916: Η αιματηρή απεργία στη Σέριφο και η πρώτη εφαρμογή του οκτάωρου στην Ελλάδα


Συμπληρώνονται φέτος 106 χρόνια από την 21η Αυγούστου 1916, από τη μεγάλη απεργία  των μεταλλωρύχων εργατών της Σερίφου, που κόστισε εννέα ανθρώπινες ζωές, δεκάδες τραυματίες και διώξεις μετά από αυτήν, αλλά και την πρώτη εφαρμογή του οκτάωρου στην Ελλάδα. 

Ο Δήμος Σερίφου διατηρώντας την ιστορική μνήμη άσβεστη πραγματοποιεί σχετικές εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 106ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ

Την 21η Αυγούστου 2022, ημέρα Κυριακή και ώρα 08:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά η φυσική πεζοπορική διαδρομή από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Κάτω Χώρα έως το Μέγα Λειβάδι με θέμα: «Ακολουθώντας τα βήματα του Σπέρα και των μεταλλωρύχων εργατών», κατά την οποία θα αναλυθεί η ιστορία των μεταλλωρύχων και της απεργίας της Σερίφου, μαζί με θρύλους και παραδόσεις. 

Εν συνεχεία, στις 18:00 μ.μ. προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγα Λειβάδι, η δεύτερη αναπαράσταση της μάχης των μεταλλωρύχων εργατών του 1916 με τη χωροφυλακή κι έπειτα θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων εργατών. Το τελετουργικό θα συνεχιστεί στον προαύλιο χώρο του Μεταλλευτικού Μουσείου, με εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Κ. Αποστολίδη και θα κλείσει όπως πάντα, με την προβολή ενός ακόμα ντοκιμαντέρ για την ιστορία των μεταλλείων, με ανέκδοτες αφηγήσεις μεταλλωρύχων.

Σχόλια