Μεγάλης κλίμακας άσκηση του Ιράν με 150 drone (φωτογραφίες)


Η άσκηση διοργανώθηκε εν μέσω αναφορών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σχεδιάζει να στείλει στη Ρωσία οπλισμένα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ικανότητα, για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. 

Ο Στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ολοκλήρωσε μια διήμερη άσκηση σε όλη τη χώρα, στην οποία δοκιμάστηκαν έως και 150 drone σε επιχειρήσεις μάχης, αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου. Η ευρεία γκάμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιελάμβανε drones Kaman, Mohajer, Ababil και Arash, τα οποία το Ιράν λέει ότι είχαν αναπτυχθεί πλήρως στην εγχώρια αγορά. 








Η άσκηση διεξήχθη σε πολλές τοποθεσίες καθώς και σε ύδατα του Περσικού Κόλπου και στη Θάλασσα του Ομάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της άσκησης, αντιναύαρχο Μαχμούντ Μουσαβί, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν επιτυχώς στόχους χρησιμοποιώντας πυραύλους ακριβείας και άλλα όπλα. 

Ο ιρανικός Τύπος ανέφερε επίσης ότι δοκιμάστηκαν, οι ικανότητες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών , ενώ άλλα drones αξιολογήθηκαν για τις δυνατότητές τους στη φύλαξη των συνόρων και τον εντοπισμό συστημάτων που αποφεύγουνν τα ραντάρ. 

Αξιωματούχοι του στρατού περιέγραψαν ιδιαίτερα τα drone τύπου 12 και 22 Kaman ως «αρκετά πολύτιμα», προσθέτοντας ότι το drone αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μαζικά. Εν τω μεταξύ, σε ρεπορτάζ για  την άσκηση, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός είπε ότι, το drone Omid ήταν αντίπαλος του ισραηλινού ομολόγου του Harop , σημειώνοντας ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της ισχύος πρόσκρουσης δεν μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν για λόγους ασφαλείας. 

«Δεν στρέφουμε τα μάτια με επιθετικότητα σε καμία χώρα», δήλωσε ο διοικητής της ιρανικής αεροπορίας Ταξίαρχος Hamid Vahedi, στο περιθώριο της άσκησης. «Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ένας κόμβος drone στην περιοχή, κάτι που είναι θέμα υπερηφάνειας για τους στρατιώτες του ανώτατου ηγέτη». 

Τα drone παρουσιάστηκαν μόνο ένα μήνα αφότου οι αμερικανικές αρχές - βασισμένες σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα - δήλωσαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επρόκειτο να εξάγει drones στη Ρωσία, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο της με τη γειτονική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν , το σχέδιο της Τεχεράνης καλύπτει αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μερικά από τα οποία είναι οπλισμένα. Σημείωσε επίσης ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει Ρώσους για το πώς να χρησιμοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του. 

Η Τεχεράνη ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε τις δηλώσεις. «Η ιστορία της συνεργασίας σε ορισμένους τεχνολογικούς τομείς μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρονολογείται πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν υπήρξε ιδιαίτερη εξέλιξη σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanani σε ενημέρωση τύπου τον περασμένο μήνα. 

al-monitor.com

Σχόλια