Ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για απόκτηση υψηλής τεχνολογίας "στρατού drones"


Ο Πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση για δωρεές «drones» για την ενίσχυση των εναέριων δυνατοτήτων του στρατού της Ουκρανίας.

Στα περίχωρα του Κιέβου, τα στρατεύματα εκπαιδεύονται για να είναι η αιχμή του δόρατος, στην προσπάθεια της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει την τακτική της απόκριση στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία, μέσω μιας σημαντικής επέκτασης του στόλου της με drones.

Ο στρατός της Ουκρανίας δεν διαθέτει επίσημη μονάδα drone, αλλά η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) επέτρεψε στο Κίεβο να πραγματοποιήσει αναγνωρίσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής μήκους 2.470 χιλιομέτρων (1.535 μίλια), εντοπίζοντας ρωσικές δυνάμεις και εξοπλισμό και κατευθύνοντας εξ αποστάσεως το πυροβολικό εναντίον στόχων.

Τα drone σώζουν ζωές Ουκρανών, αλλά είναι ακριβά και σε έλλειψη.

«Σήμερα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα drone σε κάθε μονάδα μάχης γιατί αυτό είναι τα μάτια μας στον ουρανό», δήλωσε ο υπολοχαγός Anton Galyashinskiy, ειδικός του ουκρανικού στρατού στην ανάλυση οπτικών δεδομένων.

«Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της εκπαίδευσης είναι η ασφάλεια της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια ζώνη μάχης», είπε ο Βεκλένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Veklenko ασχολήθηκε με τη στρατιωτική εκπαίδευση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, διδάσκοντας σε πολίτες και στρατιωτικούς πώς να γίνουν απομακρυσμένοι πιλότοι drone και πώς να μην γίνουν στόχοι ρωσικών πυρών.

«Στην αρχή του πολέμου, πολλοί από τους στρατιώτες μας σκοτώθηκαν επειδή δεν ήξεραν ότι τους παρακολουθούσαν [κατά τη χρήση drones]», είπε.

«Έχουμε αναπτύξει μια μέθοδο για το πώς να μην αποκαλύπτετε τη θέση σας».

«Στρατός drones»

Και οι δύο πλευρές στον πόλεμο έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μικρά ραδιοελεγχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά το Κίεβο είπε ότι τα ρωσικά ηλεκτρονικά αντίμετρα που εμποδίζουν τα συστήματα επικοινωνίας τους γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση για απόκτηση «Army of Drones», μέσω δωρεών, για την αγορά ενός στόλου UAV από χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ουκρανοί και διεθνείς υποστηρικτές έχουν ήδη συγκεντρώσει περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ, για 200 drone εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες θερμογραφικές κάμερες, GPS και λογισμικό χαρτογράφησης.

«Αυτά τα drones θα βοηθήσουν στη συνεχή παρακολούθηση της πρώτης γραμμής και στον εντοπισμό των θέσεων του επιτιθέμενου».

Ο Yury Shchygol, επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι, οι έχουν ήδη συμβόλαιο με Πολωνούς κατασκευαστές και προμηθεύτηκαν τέσσερα τακτικά drones. Διερευνούν πιθανές συμφωνίες με το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε.

aljazeera.com

Σχόλια