Φτηνά drones και αντίμετρα: Τι ανησυχεί τους ειδικούς για το μέλλον του πολέμου


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν την ανάπτυξη «τεχνολογίας σμήνους drones» (Swarm drones) και τεχνητής νοημοσύνης, ως θέματα προτεραιότητας και άμεσης αντιμετώπισης

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν καταστήσει ευκολότερη από ποτέ την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξαιρετικής ποιότητας-δυνατοτήτων και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη αντιμέτρων κατά των drone, δήλωσαν ειδικοί την Παρασκευή στο "Aspen Security Forum" στο Άσπεν του Κολοράντο. 

"Το βλέπουμε αυτό ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα, γιατί αν κοιτάξετε τη διαθεσιμότητα φθηνών drones, θα διαπιστώσετε ότι οι βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις που πολεμάμε σε όλο τον κόσμο έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία", δήλωσε ο γερουσιαστής Joni Ernst (Έρνστ), R-Iowa και Βασικό μέλος στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας. "Δεν χρειάζεται να αναπτύξουν τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να μπουν στο Amazon και μπορούν να αγοράσουν ένα drone 300 δολαρίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός αντιπάλου. Αυτό είναι μια πραγματική και μεγάλη ανησυχία." 

Ο Έρνστ και ο Jason Crow, D-Colo, μέλη της Επιτροπής Άμυνας, συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με την τεχνολογία των drone και την ανάγκη για αντίμετρα. Ο Ερνστ σημείωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στην «τεχνολογία σμήνος (swarm drones)», μια έννοια που συζητείται σε μελέτες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ορίζεται ως «μια ομάδα αυτόνομων δικτυωμένων μικρών μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών που λειτουργούν συνεργατικά για την επίτευξη κοινών στόχων». Ο στόχος τέτοιων προσεγγίσεων επικεντρώνεται στην υπερένταση ενός στόχου και στον «κορεσμό της αεράμυνας».

«Δεν αγοράζονται μόνο τα μεμονωμένα αεροσκάφη στο διαδίκτυο, αλλά τώρα έχουμε αντιπάλους που αναπτύσσουν τεχνολογία swarm drones, όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν 100 ή 200 διαφορετικά drones — εξαιρετικά εξελιγμένα- που μπορούν να επιτεθούν σε μονάδες μας στο πεδίο της μάχης», είπε. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη χρήση τέτοιων τεχνολογιών θα παραμείνει σημαντική καθώς οι ΗΠΑ εξερευνούν και αυτά τα είδη όπλων, πρόσθεσε ο Κρόου. 

«Έχουμε επίσης μερικά πραγματικά μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα, για τα οποία πρέπει να κάνουμε κάποια δημόσια συζήτηση», είπε. «Αυτό δεν είναι απλώς η τεχνολογία και η επένδυση, αλλά πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή έχουμε συζητήσεις ως δημοκρατία και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ηθικές συνέπειες των drone και τρόπους χρήσης από τους αντιπάλους μας».

«Με την απειλή που θέτει το Ιράν, όχι μόνο εξετάζουμε την αντιπυραυλική άμυνα, αλλά τώρα λόγω της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η αεράμυνα θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο που δεν είχαμε σκεφτεί πριν», είπε. «Έχουμε πράγματι μια διμερή, διακομματική πράξη που επιτρέπει στον Υπουργό Άμυνας μας, να συνεργαστεί με αρκετούς συμμάχους και εταίρους για να δημιουργήσει συστήματα διαλειτουργικότητας που συνδέονται μεταξύ τους ως προς την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα σε όλη τη Μέση Ανατολή, με στόχο την προστασία από την απειλή που θέτει το Ιράν». 

foxnews.com

Σχόλια