Το Ισραήλ συνεργάζεται με Άραβες συμμάχους για την κατάρριψη drones στο πλαίσιο του "προγράμματος Αεράμυνας Μ. Ανατολής"


Το μυστικό επεισόδιο, το οποίο συνέβη στις 15 Μαρτίου 2021, ήταν ένα από τα πρώτα επιτυχημένα παραδείγματα μιας νέας στρατιωτικής σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, ορισμένων Αράβων εταίρων και των Ηνωμένων Πολιτειών - ένα έργο που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να εδραιώσει σε ένα πιο επίσημο δίκτυο κατά τη διάρκεια επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή.


Την τελευταία δεκαετία, το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην Υεμένη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ έχουν χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερα drones για να επιτεθούν στο Ισραήλ, τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τα σουνιτικά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία φέτος.

Ενώ η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή από το Ιράν είναι το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι αντίπαλοι της Τεχεράνης ανησυχούν για τα drones επειδή το μικρό τους μέγεθος και η σχετικά χαμηλή ταχύτητά τους καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους

Ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Ισραήλ, η νέα πρωτοβουλία, το πρότζεκτ Αεράμυνας Μέσης Ανατολής, είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας της περιοχής έναντι των drones. Η ιδέα είναι να επιτραπεί στους συμμετέχοντες να ειδοποιούν αμέσως ο ένας τον άλλον για επερχόμενες επιθέσεις με drone, μέσω του συντονισμού της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Το Ισραήλ έχει ήδη προειδοποιήσει ορισμένες αραβικές χώρες για επικείμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας του Ισραήλ.

Στο μέλλον, το Ισραήλ ελπίζει ότι οι συμμετέχοντες θα συνδέονται με το ίδιο σύστημα ραντάρ, εξαλείφοντας την ανάγκη να στέλνουν ο ένας στον άλλο προειδοποιήσεις. «Όλοι θα βλέπουν τα ίδια δεδομένα στην οθόνη τους», είπε ο  στρατηγός Ran Kochav, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, και πρώην διοικητής της αεράμυνας του Ισραήλ.

Στο επεισόδιο του Μαρτίου, το Ισραήλ μπόρεσε να ζητήσει επιτυχώς άδεια από μια κοντινή αραβική χώρα να εισέλθει στον εναέριο χώρο της και να αναχαιτίσει τα drones προτού περάσουν τα σύνορα του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να ταυτοποιήσουν τη χώρα αυτή... Αλλά είναι πιθανό να είναι η Ιορδανία, η μόνη φιλική χώρα στα ανατολικά σύνορα του Ισραήλ.

Αυτή η μυστικότητα υπογραμμίζει πώς οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πιο επίσημου δικτύου βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα κάνει τη δική του επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πρότζεκτ κατά την επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα. Αλλά οι Άραβες συμμετέχοντες διστάζουν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους, πόσο μάλλον να διαφημίσουν τη συμμετοχή τους σε μια πλήρη στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ.

«Υπάρχει μια συμφωνία συνεργασίας και είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε ο Abdulkhaleq Abdulla, ειδικός στην πολιτική και τη διπλωματία του Κόλπου με έδρα το Ντουμπάι. «Αλλά είναι πολύ λίγο για να εξελιχθεί σε ένα ενοποιημένο σύστημα».

Ο διμερής στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ - και πιθανώς ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επί του παρόντος δεν έχει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ - είναι εφικτός, είπε ο Abdulla.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει υπογράψει δημόσιες συμφωνίες με τους ομολόγους του από το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, διευκολύνοντας τις τρεις χώρες να συντονίζουν και να μοιράζονται στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σε μια κίνηση που θα ήταν αδιανόητη πριν από τρία χρόνια, το Ισραήλ εγκατέστησε έναν στρατιωτικό σύνδεσμο στο Μπαχρέιν, ως μέρος μιας ξεχωριστής περιφερειακής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας. Το ναυτικό του Ισραήλ και του Μπαχρέιν εκπαιδεύτηκαν μαζί στον Περσικό Κόλπο τον Νοέμβριο, μαζί με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των Εμιράτων παρακολούθησε επίσης μια ισραηλινή στρατιωτική άσκηση τον Οκτώβριο και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τα Εμιράτα, μπορεί τελικά να συμμετάσχουν σε ετήσια άσκηση αεροπορικής εκπαίδευσης στο Ισραήλ μαζί με πολλές δυτικές αεροπορικές δυνάμεις.

Αν και οι νέοι Άραβες εταίροι του Ισραήλ δεν βλέπουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως τρομερή απειλή όπως το Ισραήλ, όλοι τους ανησυχούν για τα drone, δήλωσε ο υποστράτηγος Amos Yadlin (Γιαντλίν), συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Ένα ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή δεν έχει νόημα», είπε ο Γιαντλίν. «Δεν πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί θα πήγαιναν να πολεμήσουν με τους Σαουδάραβες στην Υεμένη και δεν πιστεύουμε ότι οι Εμιρατιανοί θα έρθουν να πολεμήσουν με το Ισραήλ στη Γάζα».

Ωστόσο, ένα κοινό αμυντικό σύστημα drone, περιορισμένης εμβέλειας, «αντιπροσωπεύει τις περιφερειακές ανάγκες και απαιτήσεις όλων των μερών», πρόσθεσε.

indianexpress.com

Σχόλια