Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας τα drone είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα


Οι εικόνες στο φορητό υπολογιστή είναι μιας πόλης "φάντασμα". 

Η κάμερα που κοιτάζει προς τα κάτω περιστρέφεται και κάνει ζουμ σε ένα καμμένο σχολείο. Καθισμένος στο πίσω μέρος ενός ουκρανικού στρατιωτικού φορτηγού, κρυμμένο κάτω από δίχτυ παραλλαγής, ο Sacha παρακολουθεί βίντεο από ένα drone παρακολούθησης. 

Η ομάδα του μόλις εκτόξευσε το drone από έναν καταπέλτη. Τώρα έχει διασχίσει τη γραμμή του μετώπου και κοιτάζει σε ένα χωριό που κατέχεται από τη Ρωσία. Ο Sacha μεγεθύνει περαιτέρω. «Βλέπεις τα καμένα μηχανήματα», λέει, δείχνοντας ένα ζευγάρι μεταλλικά κουφώματα που έχουν κόκκινη σκουριά στην αυλή του σχολείου. Ένας πυργίσκος εμφανίζεται καθώς το drone, που πετά σχεδόν ένα χιλιόμετρο πάνω από το χωριό, διασχίζει το σχολείο. «Αυτό είναι ένα καμμένο τανκ», λέει ο Sacha. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα στους δρόμους ούτε πεζοί.

Η δουλειά τους για την ημέρα είναι να προσδιορίσουν εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από αυτό το χωριό. Η περιοχή αμφισβητείται και οι Ουκρανοί την έχουν βομβαρδίσει έντονα με πυροβολικό τις τελευταίες ημέρες. "Αναλάβαμε αυτή την αποστολή από τις υπηρεσίες πληροφοριών σήμερα το πρωί", λέει ο Sacha, αναφερόμενος στην ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. 

Η επιτήρηση drone υποστηρίζει αυτό που ο διοικητής της αποκαλεί «γροθιά του πολέμου». Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι κατά κύριο λόγο πόλεμος πυροβολικού. Και οι δύο πλευρές βομβαρδίζουν η μία τις θέσεις της άλλης σε μια γραμμή μετώπου που εκτείνεται σε εκατοντάδες μίλια κατά μήκος της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Ένας εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει, πόσες μονάδες drone όπως αυτή διαθέτει η χώρα. Λέει ότι δεν θα σχολιάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά εξωτερικοί παρατηρητές λένε σε αυτή τη σύγκρουση, χιλιάδες drone χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές. 

Κατά μήκος των περισσότερων από τις γραμμές μετώπου, τα σήματα κινητών τηλεφώνων και GPS παρεμποδίζονται και παρακολουθούνται τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς. Για να επικοινωνήσει, η ομάδα του Karlson χρησιμοποιεί φορητά ραδιοτηλέφωνα και μια κινητή σύνδεση Starlink που δώρισε η δορυφορική εταιρεία Διαδικτύου του Έλον Μασκ. Εάν εντοπίσουν έναν πιθανό στόχο, χρησιμοποιούν τη σύνδεση Starlink για να καλέσουν άλλες στρατιωτικές μονάδες. «Μερικές φορές, αν δούμε μια ρωσική μονάδα, είμαστε σε επαφή με τη μονάδα πυροβολικού», λέει ο Sacha. «Τους δίνουμε τις συντεταγμένες και αρχίζουν να βομβαρδίζουν».

 Ένα εναέριο παιχνίδι 

Στην πόλη Zaporizhzhia, ο Denis Pasko, ο οποίος δεν είναι μέλος της μονάδας Karlson, διευθύνει μια σχολή drone. Εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες να τους χρησιμοποιούν τόσο για επιτήρηση όσο και, σύμφωνα με τα λόγια του, για να «ρίξουν εκρηκτικά στα κεφάλια των Ρώσων». 

Ο Πάσκο λέει ότι τα drone μπορούν να είναι απίστευτα χρήσιμα σε μια στρατιωτική μονάδα. Μπορούν σχετικά με ασφάλεια και γρήγορα να δώσουν στους στρατιώτες μια θέα στο πεδίο της μάχης. Αλλά προειδοποιεί ότι τα εμπορικά drone είναι απίστευτα εύκολο να εντοπιστούν και συχνά εκθέτουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του χειριστή.

«Πρέπει να είσαι κοντά στην πρώτη γραμμή», λέει. «Και αν ο εχθρός γνωρίζει τη θέση σου, μπορεί να είσαι νεκρός». 

Όταν ένα drone «χάνεται» στη μάχη, ο Pasko λέει ότι συνήθως δεν καταρρίπτεται. Συνήθως ο εχθρός κατάφερνει να ελέγχει το σύστημα πλοήγησής του. Εάν ένα drone πιαστεί από τον εχθρό, λέει ο Pasko, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες. "Έχει τη γεωγραφική θέση του χειριστή. Διατηρεί ιστορικό όλων των σημείων όπου πετούσε", λέει, "συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς τοποθεσίας όπου εκτοξεύτηκε. 


Ο εχθρός μπορεί να στοχεύσει αμέσως την ομάδα drone με πύραυλο ή βλήματα όλμων». Το σημείο όπου η ομάδα του Karlson εργάζεται αυτήν την ημέρα είναι μια συστάδα δέντρων δίπλα σε ένα χωράφι με σιτάρι . Δίπλα στο βαν όπου ο Σάσα και οι συνάδελφοί του παρακολουθούν το drone, υπάρχουν ορύγματα, στα οποία η ομάδα μπορεί να προστατευθεί εάν οι Ρώσοι αρχίσουν να βομβαρδίζουν την θέση τους.

Εκτός από την επιτήρηση, η μονάδα προσπαθεί επίσης να παρακολουθήσει και να αναχαιτίσει ρωσικά drone - ενώ, στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής, οι Ρώσοι χειριστές drone κυνηγούν τα drones του Karlson. Πολλές ημέρες, η εργασία μπορεί να περιλαμβάνει ώρες παρακολούθησης βίντεο ψάχνοντας για ενδείξεις. 

Το drone τους συνεχίζει να σαρώνει στην πρώτη γραμμή. Πιθανώς, κάπου στον ουρανό κοντά, ρωσικά drone επιχειρούν, αναζητώντας την κινητή βάση του Karlson ανάμεσα στα δέντρα.

npr.org

Σχόλια