Το Ιράν αυξάνει την παραγωγή στρατιωτικών drone


Το Ιράν έχει επιταχύνει την παραγωγή μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών, μεταφέροντας την τεχνολογία σε ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Σουδάν, προειδοποίησαν οι ΗΠΑ. 

Οι New York Times επικαλέστηκαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, δορυφορικές εικόνες και εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην αγορά των drone. 

Την περασμένη εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επικαλέστηκαν τον Ταξίαρχο Kioumars Heydari, ο οποίος δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να εξάγει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε φιλικές χώρες» και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ήδη «επιχειρούν μακριά και πέρα ​​από τα σύνορά μας»

Ο Seth Frantzman, ειδικός στα drone και αμυντικός αναλυτής, είπε στους NYT: «Το Ιράν γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμιος παίκτης όσον αφορά τις εξαγωγές drone. Το γεγονός ότι νεότερα drones, όπως το Mohajer-6 (ένα ιρανικό μη επανδρωμένο drone με βεληνεκές περίπου 125 μιλίων) εμφανίζονται τώρα σε μέρη όπως το Κέρας της Αφρικής, δείχνει ότι οι χώρες τα βλέπουν ως μέσον πιθανής αλλαγής του παιχνιδιού...» 

 

Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν απασχολεί όλο και περισσότερο τους περιφερειακούς αντιπάλους του. Παρά τις κυρώσεις, η Τεχεράνη μπόρεσε να παράγει μια σειρά drones τόσο για επιτήρηση όσο και για επιθετικές επιχειρήσεις, σε σημείο που το Ισραήλ έχει στοχεύσει και σαμποτάρει τις εγκαταστάσεις παραγωγής ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Τον Αύγουστο του 2020, ωστόσο, έληξε το εμπάργκο του ΟΗΕ στην αγορά και πώληση όπλων από το Ιράν, καθιστώντας ευκολότερο για τη χώρα να γίνει μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά των drone. Στις 21 Ιουλίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το πρόγραμμα των drone ήταν βασικό θέμα συζήτησης σε πρόσφατη περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια στο Κατάρ. 

Από την άρση του εμπάργκο, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντοπιστεί σε διάφορα στρατιωτικά θέατρα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου στην Αιθιοπία, όπου ένα Mohajer-6 εμφανίστηκε πίσω από τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση, οπλισμένο με πυραύλους αέρος-εδάφους. Τον Φεβρουάριο, η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Mohajer-6 στη Βενεζουέλα, επιβεβαιώθηκε από τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, επικαλούμενος πλάνα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να στέκεται δίπλα σε ένα το 2020. 

Το υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε αργότερα ότι, η χώρα αγόρασε ένα προηγούμενο μοντέλο, το Mohajer-2, από το 2007, όταν επιβλήθηκε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Το Ιράν έχει επίσης προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Σουδάν, παρά το γεγονός ότι το Χαρτούμ υπόκειται επίσης σε εμπάργκο όπλων. «Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει φτάσει εδώ και πολύ καιρό σε επίπεδο μαζικής παραγωγής στην παραγωγή διαφόρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών drones καμικάζι και επιτήρησης και τώρα έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα», δήλωσε ο Ιρανός στρατιωτικός αναλυτής Χοσεΐν Νταλιριάν στους NYT. 

Η Τεχεράνη μπόρεσε να δημιουργήσει ένα δίκτυο πελατών μεταξύ εθνών και ομάδων πληρεξουσίων, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης και του Λιβάνου, εκτός της σφαίρας επιρροής της Δύσης. Αυτή η πολιτική περιλάμβανε την εξάπλωση της παραγωγής σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και του Τατζικιστάν. 

Ο στρατηγός Mohammad Bagheri, Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ταξίδεψε στο Τατζικιστάν τον Μάιο για να εγκαινιάσει ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil-2 — το πρώτο εργοστάσιο ιρανικών drones στο εξωτερικό. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τεχεράνης έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Υεμένης και του Ισραήλ, καθώς και μιας αμερικανικής βάσης στη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Σχόλια