Τέλος η "λογοκρισία" του Ισραήλ για παρουσίαση οπλισμένων drone της IDF ;


Οι κατασκευαστές drones  είχαν αποκλειστεί για χρόνια από τη διαφήμιση επιθετικών δυνατοτήτων των συστημάτων τους λόγω κανόνων λογοκρισίας.
Αυτό έχει πλέον αρθεί, αλλά όχι η απαγόρευση της μεταφοράς των UAV

Ο Στρατιωτικός "Λογοκριτής" επέτρεψε, την περασμένη εβδομάδα, στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν για ένα από τα μυστικά της χώρας...'Οτι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ χρησιμοποιούν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως μέρος των επιθετικών τους δυνατοτήτων.

Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, το IDF αρνιόταν να επιβεβαιώσει ευρέως διαδεδομένες αναφορές ότι αναπτύσσει οπλισμένα UAV. Οι προσπάθειες να γραφούν άρθρα για αυτά τα drones ακυρώθηκαν από τη λογοκρισία του IDF.

Ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης οποιασδήποτε αναφοράς στις ικανότητες των επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ισραήλ, οι τοπικοί κατασκευαστές που αναπτύσσουν τέτοια UAV, δεν μπορούσαν να διαφημίσουν επίσημα τα οπλισμένα drones τους ή να πουν ότι τα εξάγουν σε άλλες χώρες.

Όμως, παρά την αλλαγή στην πολιτική της Στρατιωτικής Λογοκρισίας, το Ισραήλ φαίνεται να έχει δύο απόψεις σχετικά με το αν θα αφήσει τους Ισραηλινούς να εισέλθουν στην κερδοφόρα αγορά των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και οι εξαγωγείς άμυνας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν περιορισμούς ως προς το τι μπορούν να καταφέρουν.

Με μερικές σπάνιες εξαιρέσεις, οι εξαγωγές ισραηλινών drone έχουν περιοριστεί κυρίως σε μοντέλα επιτήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οπλισμένα UAV πωλήθηκαν στη Γερμανία και την Ινδία στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών. Τα συστήματα, που συχνά αποκαλούνται drone αυτοκτονίας, δεν ήταν υπό λογοκρισία και έχουν εξαχθεί σε πολλές χώρες.

Δεν είναι σαφές τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης, αλλά η απόφαση έρχεται καθώς οι πρόσφατοι πόλεμοι έχουν αναδείξει την αξία των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ειδικά του Bayraktar TB2 της Τουρκίας που προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας.

Τόσο η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και ο πόλεμος Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας το 2020 αποτελούν προθήκες για τις ικανότητες του TB2, με βίντεο που δείχνουν το UAV να καταστρέφει εχθρικές θέσεις και οχήματα να κάνει τον γύρο του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό πιθανότατα άσκησε πίεση στους Ισραηλινούς κατασκευαστές drone, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πλήρως τη δημοτικότητα των οπλισμένων drones ή να επιδείξουν ανοιχτά τις δυνατότητές τους.

Παρά τους περιορισμούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούσαν το 9% των εξαγωγών όπλων του Ισραήλ που έσπασαν το ρεκόρ 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις. Η παγκόσμια αγορά στρατιωτικών drone εκτιμήθηκε σε περίπου 10,25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το Fortune Business Insights.

Το IDF χρησιμοποιεί πολλά μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που αναπτύχθηκαν από την Elbit Systems και τις ισραηλινές αμυντικές εταιρείες Aerospace Industries, που είναι ικανά να εκτοξεύουν βλήματα.


Το πρώτο, το Elbit Hermes 450, που σήμερα λειτουργεί από την 161η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, εκείνη την εποχή υπήρχε διαμάχη μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της άμυνας που έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της ανάπτυξης του Hermes 450, γνωστού στο Ισραήλ ως Zik, και ενός μη επανδρωμένου οπλισμένου αεροσκάφους stealth, που αναπτύχθηκε από την IAI.

Άλλα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία περιλαμβάνουν το Hermes 900, που αναπτύχθηκε επίσης από την Elbit και κηρύχθηκε επιχειρησιακό το 2017 και το Eitan της IAI, γνωστό και ως Heron TP, το οποίο εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 2000.


Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει οπλισμένα drone για να χτυπήσει πολλούς στόχους όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο και τον πόλεμο του 2008 στη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές στοχευμένες δολοφονίες αξιωματούχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής ομάδας, του Ahmed Jabari, το 2012.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε μια τεχνική γνωστή ως «χτύπημα οροφής», στην οποία ένας αδρανής πύραυλος εκτοξεύεται στην οροφή ενός κτιρίου για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν πριν η κατασκευή καταστραφεί στη συνέχεια.

Ως αποτέλεσμα της λογοκρισίας των δυνατοτήτων επιθετικών drone του Ισραήλ, εταιρείες όπως η Elbit και η IAI δεν διαφήμισαν ότι τα drones τους μπορούν να μεταφέρουν και να εκτοξεύουν πυραύλους. Όλες οι διαφημιστικές εικόνες και από τις δύο εταιρείες έχουν επιλεγεί προσεκτικά ώστε να μην δείχνουν τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων. Σε αντίθεση με τις ισραηλινές εταιρείες, η Baykar εμφανίζει περήφανα τα πυρομαχικά που μπορεί να μεταφέρει το Bayraktar TB2.

Αλλά ακόμη και μετά την ανακοίνωση του Στρατιωτικού Λογοκριτή, η πολιτική της μη διαφήμισης των επιθετικών drones του Ισραήλ φαίνεται απίθανο να αλλάξει αμέσως.

Το υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιβλέπει τις εξαγωγές όπλων του Ισραήλ, είπε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική του να λογοκρίνει τις δυνατότητες των drone για διαφημίσεις, δήλωσε πηγή στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan την Πέμπτη.

Ένας αξιωματούχος της Στρατιωτικής Λογοκρισίας είπε στους Times of Israel ότι, αν και έχει αρθεί ο περιορισμός των μέσων ενημέρωσης, τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί στις εταιρείες όπλων του Ισραήλ θα εναπόκεινται στο Υπουργείο Άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η Elbit δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το εάν θα άρχιζε να διαφημίζει και να εξάγει επίσημα οπλισμένα UAV και η IAI αρνήθηκε να σχολιάσει το ίδιο ερώτημα.

timesofisrael.com

Σχόλια