Η Ρωσία στοχεύσει στο να παραλύσει το ΝΑΤΟ χωρίς ούτε μια βολή


Η Ρωσία έχει σχέδιο αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ: 
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έδειξε πλήρως τη διπλωματική του αδυναμία τον περασμένο μήνα. Ανέστειλε την ένταξη της  Σουηδίας  και  της Φινλανδίας  στο ΝΑΤΟ για να κερδίσει άσχετες παραχωρήσεις: Σουηδική και Φινλανδική δέσμευση να ανακαλέσουν τη θέση τους με τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας και μια ώθηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει  στην πώληση F-16 και αναβάθμιση κιτ για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είναι κυνικός και η Τουρκία μπορεί να μην αξίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ελάχιστα μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για δύο λόγους: Πρώτον, δεν υπάρχει μηχανισμός εντός του ΝΑΤΟ για να εκδιώξει ένα μέλος και, δεύτερον, ο οργανισμός κυβερνάται με ομοφωνία. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ψήφου των Ηνωμένων Πολιτειών, με 330 εκατομμύρια ανθρώπους, της Τουρκίας με 85 εκατομμύρια και της Βόρειας Μακεδονίας με 1,8 εκατομμύρια.

Εάν ο Ερντογάν συμπάσχει περισσότερο  τη Ρωσία παρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάνει, τότε αυτός και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αποκτούν περισσότερη δύναμη έχοντας την Τουρκία ως μέρος του ΝΑΤΟ, παρά έξω από αυτό, επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν την  Τουρκία για να παραλύσουν τη συμμαχία εκ των έσω

Ο Πούτιν, ωστόσο, καταλαβαίνει πόσο άστατος και εγωιστής είναι ο Ερντογάν. Όταν ο Ερντογάν κοιτάζεται στον καθρέφτη, βλέπει τον ίδιο με τον Πούτιν, αλλά όταν ο Πούτιν κοιτάζει τον Ερντογάν, βλέπει ένα Τσιουάουα. Με απλά λόγια, ο Πούτιν δεν θα θέσει ποτέ τους ευρύτερους στόχους ασφαλείας της Ρωσίας στην εξουσία ενός ανθρώπου που θεωρεί κάτι περισσότερο από ένα σκυλί που χαϊδεύει.

Ποιο είναι λοιπόν το Σχέδιο Β του Πούτιν για το ΝΑΤΟ;

Ήδη εκτυλίσσεται στα Βαλκάνια. Το Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών Ivana Strander  έχει καταγράψει προσεκτικά και  επανειλημμένα  τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρέμβει στο εσωτερικό σε διάφορες βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ  όπως το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Κροατία. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να διαχωρίσουν τη διπλωματία τους, αλλά ο Πούτιν ακολουθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση. Με απλά λόγια, η στρατηγική του φαίνεται να κλείνει τη δράση του ΝΑΤΟ, με το βέτο των μικρών μελών του στα οποία οι δυνάμεις του διεισδύουν πολύ πριν καταστεί απαραίτητο να αντιμετωπίσουν την αμυντική συμμαχία στο πεδίο της μάχης.

Το ερώτημα λοιπόν για την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι ποια είναι η αμερικανική και ευρωπαϊκή απάντηση; Η τάση και στις δύο πρωτεύουσες να αναστενάζουν με ανακούφιση όταν περνάει μια κρίση δεν εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ, όταν αυτό που πραγματικά συνέβη με την Τουρκία ήταν μια δοκιμή για την καταστροφή του ΝΑΤΟ από μέσα.

19fortyfive.com

Σχόλια