"Λιβάνισμα" της Τουρκίας από γενικό γραμματέα Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες


Δεν παρέλειψε να τονίσει και να εξάρει την συμβολή της Τουρκίας, στην επίλυση του προβλήματος!

Σε ένα ακόμη λιβάνισμα της Τουρκίας προχώρησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης που είχε θέμα την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, καθώς ο ΟΗΕ ανησυχεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από 3 ώρες, δηλώνοντας: «Σήμερα έγινε ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας. Ουκρανία και Ρωσία έδειξαν ότι μπορούν να συζητήσουν, αλλά για την ειρήνευση έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Τη συμφωνία επί της αρχής ανακοίνωσε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφέροντας ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν και θα υπογραφεί το τελικό κείμενο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Επίσης κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Ο Γκουτέρες σε κατ’ ιδίας συζητήσεις που είχε με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη δεν παρέλειψε να τονίσει και να εξάρει την συμβολή της Τουρκίας, στην επίλυση του προβλήματος!


Σχόλια