Επίσκεψη της ΥΠΕΞ Γερμανίας στην Αθήνα - Η ατζέντα και οι επιδιώξεις της Γερμανίας


Πρώτη στάση της Αναλένα Μπέρμποκ είναι η Αθήνα, πριν την Άγκυρα
, και πρώτο της μέλημα να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής κατοχής, με επισκέψεις σε ιστορικά σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Μάλιστα είναι η δεύτερη Πράσινη πολιτικός και μέλος της συγκυβέρνησης που μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα επισκέπτεται ιστορικά μνημεία του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα. Η κουλτούρα μνήμης και συγκεκριμένα η ανάδειξη αυτού του ακανθώδους κεφαλαίου των ελληνογερμανικών σχέσεων αποτελούν στόχους της γερμανικής κυβέρνησης, που είχαν συμπεριληφθεί και στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη σε προσφυγικό κέντρο έξω από την Αθήνα, επαφές με εκπροσώπους ανεξάρτητων ΜΚΟ και ακτιβιστών αλλά και των αρμόδιων για τη φύλαξη των συνόρων αρχών. Για την Αναλένα Μπέρμποκ η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής αλλά και μιας λελογισμένης πολιτικής ασφάλειας που θέτει στο επίκεντρο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πολιτικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό της Νίκο Δένδια αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, με την ενεργειακή κρίση αλλά και τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο. Είναι γεγονός ότι η Γερμανία τελευταία, παρά τις ατυχείς δηλώσεις εκπροσώπων τύπου, κατέστησε σαφές από το Βερολίνο ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να αναμένει κανείς στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον Νίκο Δένδια την Παρασκευή είναι μια επανάληψη των διατυπώσεων αυτών με ξεκάθαρα λόγια. 

Ανοιχτό παραμένει βέβαια το ζήτημα της πώλησης τουρκικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που κατά τη γερμανική κυβέρνηση έχει συνομολογηθεί στο παρελθόν και συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Ενδιαφέρον έχουν επίσης ενδεχόμενες διευκρινίσεις της Αν. Μπέρμποκ για πιθανή γερμανική διαμεσολάβηση της Γερμανίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: υπό ποια μορφή και με ποιες κόκκινες γραμμές.

dw.com 

Σχόλια