Μετά από πέντε μήνες πολέμου οι Ρώσοι έχουν καταρρίψει 12 Bayraktar και για πρώτη φορά κατέστρεψαν υποδομή εδάφους drone (βίντεο)

Σε πέντε μήνες σκληρών μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τουλάχιστον 12 από τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 της Ουκρανίας. 

Αλλά δεν κατάφεραν, μέχρι τώρα, να στοχεύσουν τους επίγειους σταθμούς που είναι απαραίτητοι για τις επιχειρήσεις του TB-2. 

Την Πέμπτη, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει αυτό που φαίνεται να είναι ένα ρωσικό Lancet περιπλανώμενο πυρομαχικό —ένα «drone αυτοκτονίας»,  να χτυπά ένα αναμεταδότη με δύο ιστούς, σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία. 

Ο  αναμεταδότης ταιριάζει με το σύστημα που είναι ορατό στο φόντο των φωτογραφιών TB-2 που ανήκουν στην ουκρανική αεροπορία και ναυτικό. Οι αναμεταδότες συμβάλλουν στην επέκταση της εμβέλειας του TB-2, επιτρέποντας στο οπλισμένο με πυραύλους drone να πετάξει εκατοντάδες μίλια από τους χειριστές του που κάθονται στο ρυμουλκούμενο σταθμό ελέγχου.

Χωρίς αναμεταδότες, τα drone δεν θα ήταν ικανά να επιχειρούν μακρύτερα από την εμβέλεια εκπομπής του σταθμού ελέγχου - το πολύ μερικές εκατοντάδες μίλια. Η εναλλακτική λύση στους αναμεταδότες, φυσικά, είναι οι δορυφόροι. Το TB-2 είναι συμβατό με τους δορυφόρους επικοινωνιών Turksat της Τουρκίας. Επειδή έχουμε δει TB-2 να εκτείνονται σε όλη την Ουκρανία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πρόσβαση στον Turksat. Εάν δεν το κάνουν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάνουν καλή χρήση των αναμεταδοτών τους. 

Είναι προφανές γιατί οι Ρώσοι θα στόχευαν αναμεταδότες και την υπόλοιπη υποδομή drone της Ουκρανίας επίσης.

Αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ότι, στους πέντε μήνες από τη διεύρυνση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία κατάφερε να εντοπίσει και να καταστρέψει μόνο αυτό το όχημα αναμεταδότη που γνωρίζουμε. 

Ναι, οι ρωσικές αεροπορικές άμυνες έχουν καταρρίψει τουλάχιστον δώδεκα TB-2. Αλλά το Κίεβο είχε τουλάχιστον 20 TB-2 που μπήκαν στον ευρύτερο πόλεμο και έκτοτε απέκτησε τουλάχιστον άλλα 20.

forbes.com

Σχόλια