Σύστημα αντί-drones βρίσκεται υπό έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή Κύπρου...


Σοβαρή καταγγελία, που αφορά την εθνική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον, έγινε τον περασμένο μήνα στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
Η εν λόγω καταγγελία αφορά διαγωνισμό που προκήρυξε η Αστυνομία Κύπρου και ήδη έχει κατακυρωθεί σε εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αφορά προμήθεια, εγκατάσταση και εκπαίδευση στη χρήση συστημάτων προστασίας κρίσιμων υποδομών της Δημοκρατίας, από ενδεχόμενες επιθέσεις μέσω μη επανδρωμένων πτητικών μέσων.

Με απλά λόγια, πρόκειται για τα ευρέως γνωστά drones, τα οποία αποτελούν υπερόπλο της εποχής, όπως διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα προσάπτονται από εμπειρογνώμονες σε επιστολή που στάλθηκε στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στις 6 Μαΐου, τα τεχνικά στοιχεία της προσφοράς της επιτυχούσας εταιρείας, δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που τέθηκαν. Υπάρχουν, δηλαδή, σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον το σύστημα θα επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο.

Οι καταγγέλλοντες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αφού πρώτα αιτούνται στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας να διερευνήσει «ψευδή/παραπλανητικά στοιχεία» που δηλώθηκαν από τον επιτυχόντα προσφοροδότη, παραθέτουν και υλικό προς επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζουν.

Σίριαλ οι τεχνικές προδιαγραφές

Ξεκινώντας από το πρώτο σημείο της καταγγελίας, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές της επιτυχούσας προσφοράς, στην καταγγελία διατυπώνεται η θέση πως αυτές δεν πληρούνται. Αν και όπως σημειώνεται, ο τεχνικός φάκελος που υπέβαλε η εταιρεία δεν είναι διαθέσιμος, εντούτοις από τα ήδη γνωστοποιημένα στοιχεία του, προκύπτει ότι κάποια από τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν, δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. 

Οι εμπειρογνώμονες που προέβησαν στην καταγγελία προς την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παραθέτουν αναλυτικά περί τις 10 σχετικές επισημάνσεις, καταγράφοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Πάντως, ο «Φ» επιχείρησε επίμονα να λάβει απαντήσεις από αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, χωρίς όμως να γίνει κατορθωτό. Όλοι επικαλούνται το απόρρητο.

Αρμόδιο πρόσωπο επιβεβαίωσε χθες στον «Φ» πως το περιεχόμενο των καταγγελιών για την εν λόγω προσφορά, εξετάζεται από λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

philenews.com



Σχόλια