Ουκρανικό χτύπημα με καμικάζι drone σε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου (βίντεο)


Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν βίντεο την Τετάρτη το πρωί
από επίθεση με drone καμικάζι, σε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου που τυλίχθηκε στις φλόγες. Το χτύπημα δείχνει να έγινε από drone που χρησιμοποιεί η Ουκρανία.

Η επίθεση φέρεται να έλαβε χώρα στο Νοβοσαχτίνσκ της περιφέρειας του Ροστόφ, περίπου 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) από την πρώτη γραμμή. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εμπλέκονται δύο drones, εκ των οποίων το ένα καταρρίφθηκε. Το βίντεο δείχνει ένα drone, να καταδύεται προς την εγκατάσταση του διυλιστηρίου ακολουθούμενο από μια έκρηξη. Ένα δεύτερο βίντεο δείχνει τους πυροσβέστες να καταπολεμούν μια σοβαρή φωτιά στο σημείο.

Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από εργάτες που εντόπισαν το drone –ο θόρυβος του κινητήρα ακούγεται ξεκάθαρα στο βίντεο– και ρωτούν ο ένας τον άλλον εάν μπορεί να είναι Ουκρανικό προτού πέσει σε ένα κτίριο και εκραγεί.

 

Το προφίλ μοιάζει πολύ κοντά στο μικρό drone PD-1 / PD-2 που κατασκευάστηκε από την UKRSPECSYSTEMS του Κιέβου. Το PD-1 — συντομογραφία του «People's Drone 1» — ήταν μία από τις επιτυχίες της προσπάθειας της Ουκρανίας με να αναπτύξει νέα drones για τις ένοπλες δυνάμεις στην αρχή της σύγκρουσης με τη Ρωσία το 2014 . Πρόκειται για ένα σκάφος με άνοιγμα φτερών δέκα ποδιών και διάρκεια πτήσης άνω των πέντε ωρών με ταχύτητα πλεύσης περίπου 55 mph.

Οι τελευταίες εκδόσεις είναι πιο προηγμένες και μπορούν να μεταφέρουν μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 19 κιλών. Ωστόσο, εάν το drone είχε διαμορφωθεί ειδικά για αποστολή μονής κατεύθυνσης, ειναι σε θέση να μεταφέρει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο.

 

Σχόλια