Η Φινλανδία σκέφτεται να αγοράσει τουκικά drone ΤΒ-2 παζαρεύοντας βέτο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ...


Η Φινλανδία ίσως ενδιαφέρεται να αγοράσει drones τουρκικής κατασκευής,
δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto (
Χααβίστο)

Η Φινλανδία έχει ξεκινήσει μια επίθεση γοητείας για να κερδίσει την Τουρκία στην αίτησή της στο ΝΑΤΟ, προτείνοντας ότι θα μπορούσε να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ...

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την 1η Ιουνίου 2022, ο Χααβίστο σημείωσε ότι η Φινλανδία «ενδέχεται να ενδιαφέρεται για ορισμένα οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής» και ότι τα drones «θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των συστημάτων».  

Τα σχόλια του Χααβίστο έρχονται στο πλαίσιο της θέσης της Τουρκίας να μπλοκάρει την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μια κίνηση αγοράς τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών - πιθανότατα του Bayraktar TB2, που έχει αναπτυχθεί από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των ρωσικών δυνάμεων - θα θεωρηθεί ως θετική χειρονομία στην Άγκυρα.

 Ο Χααβίστο είπε ότι η Φινλανδία δεν έχει απαγόρευση όπλων προς την Τουρκία και ότι οι εξαγωγές αποφασίζονται κατά περίπτωση, αλλά πρόσθεσε ότι το να είσαι συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ θα λαμβάνεται υπόψη σε οποιαδήποτε απόφαση εξαγωγής, δεδομένης της υπόσχεσης συλλογικής άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Σχόλια