CNN:Ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει σε κομβικό σημείο που θα μπορούσε να καθορίσει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα...


Ο στρατός της Ουκρανίας χρησιμοποιεί πυρομαχικά της σοβιετικής εποχής που ταιριάζουν σε παλαιότερα συστήματα, καθώς η χώρα παρακαλεί τη Δύση να στείλει περισσότερο βαρύ οπλισμό, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει σημαντικό πλεονέκτημα πυροβολικού γύρω από δύο στρατηγικά σημαντικές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία. 

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο που θα μπορούσε να καθορίσει τη μακροπρόθεσμη έκβαση της σύγκρουσης, σύμφωνα με πολλές πηγές εξοικειωμένες με τις αμερικανικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες. 

Αυτή η κομβική στιγμή θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει μια σκληρή απόφαση για τις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα πρόσφεραν υποστήριξη στην Ουκρανία με σταθερά αυξανόμενο κόστος για τις δικές τους οικονομίες και τα εθνικά τους αποθέματα όπλων. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας ομάδας εργασίας σχεδόν 50 χωρών για να συζητήσουν την κρίση την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ αναμένουν περισσότερες ανακοινώσεις για πακέτα όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους που αυτά τα ζωτικής σημασίας πυρομαχικά φαίνεται να έρχονται σε μικρές ποσότητες αποσπασματικά - και έχουν εγείρει φόβους ότι η δέσμευση της Δύσης μπορεί να αμβλύνεται σε μια αποφασιστική στιγμή. 

 «Πιστεύω ότι πρόκειται να φτάσετε στο σημείο όπου η μία ή η άλλη πλευρά θα είναι επιτυχής», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. "Είτε οι Ρώσοι θα φτάσουν στο Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ είτε οι Ουκρανοί θα τους σταματήσουν εδώ. Και αν οι Ουκρανοί είναι σε θέση να κρατήσουν τη γραμμή εδώ, μπροστά σε αυτές τις δυνάμεις αυτό θα έχει σημασία."

cnn.com

Σχόλια