CNN:Η αποκατάσταση της Ρωσίας ως αυτοκρατορίας είναι στο μυαλό του Πούτιν...



Η ανάγνωση του μυαλού του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά μερικές φορές ο ηγέτης του Κρεμλίνου το κάνει εύκολο. 

Αυτό συνέβη την Πέμπτη, όταν ο Πούτιν συναντήθηκε με μια ομάδα νεαρών Ρώσων επιχειρηματιών. Όποιος αναζητά ενδείξεις για το ποιο μπορεί να είναι το τελικό παιχνίδι του Πούτιν για την Ουκρανία, θα πρέπει να διαβάσει τι δήλωσε...

Τα λόγια του Πούτιν μιλούν από μόνα τους: Αυτό που στοχεύει στην Ουκρανία είναι η αποκατάσταση της Ρωσίας ως αυτοκρατορικής δύναμης. Πολλοί παρατηρητές ακολούθησαν γρήγορα μια από τις πιο προκλητικές γραμμές του Πούτιν, στην οποία συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο, τον εκσυγχρονιστικό τσάρο της Ρωσίας και τον ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης –της γενέτειρας του ίδιου του Πούτιν– που ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 17ου αιώνα. 

«Ο Μέγας Πέτρος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια», είπε ένας χαλαρός και προφανώς αυτάρεσκος Πούτιν. «Προφανώς, βρισκόταν σε πόλεμο με τη Σουηδία να της αφαιρέσει κάτι… Δεν έπαιρνε τίποτα, επέστρεφε. Έτσι ήταν.» 

Δεν είχε σημασία που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αναγνώρισαν την κατάληψη εδαφών με βία από τον Μέγα Πέτρο, πρόσθεσε ο Πούτιν.

edition.cnn

Σχόλια