Γαλλία για Τουρκία: Εάν επιμείνει στο βέτο για Φινλανδία και Σουηδία, θα θέσουμε θέμα συμπεριφοράς

 


Η Τουρκία «θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;», αναρωτιέται η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά

Η Γαλλία σκοπεύει να… σφίξει τα λουριά της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, να δηλώνει σχετικά πως, εάν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν μια ιστορική επιλογή» και «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», σχολίασε η Κατρίν Κολονά, σε συνέντευξή της στην «Journal du Dimanche». Τόνισε, επίσης, πως «και οι δύο χώρες έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείσα για το αν η αντίθεση στη γαλλική πολιτική σκηνή, των παρατάξεων του Ζαν-Λικ Μελανσόν και της Μαρίν Λεπέν στο ΝΑΤΟ περιπλέκει το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε ότι «η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση» και πως «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων».

Περίοδο ξεκαθαρίσματος «βλέπει» η Γαλλίδα ΥΠΕΞ και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη, που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της Ε.Ε., ή αν την απορρίπτουν». «Αυτό ισχύει για πολλά ζητήματα», είπε, «όπως, για παράδειγμα, το αν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών ή αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.».
Σχόλια