Έρχεται η ημέρα λήψης αποφάσεων από τον Ζελένσκι...


Η πιο εξαντλητική απόφαση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του προέδρου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θέλουν να παραχωρήσουν κανένα έδαφος στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Και παρόλο που αυτή η άποψη είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να παγιδευτούν στην πολιτική κινούμενη άμμο.

Η θέση του Ζελένσκι, την οποία ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν επαναλάβει αμέτρητες φορές, υποστηρίζεται καλά σε ολόκληρη τη χώρα, σίγουρα. Οι Ουκρανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να δώσουν καμία γη στη Ρωσία — το 82 % των Ουκρανών είναι εναντίον της , σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου που διενεργήθηκε τον Μάιο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί μαχητές είναι ικανοί να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις και μάλιστα πρότεινε ότι, θέλουν να ωθήσουν τη Ρωσία πίσω όχι μόνο στα όρια πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2014.

Αλλά εάν ο Ζελένσκι και οι σύμβουλοί του πρέπει μια μέρα να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του πολέμου και πραγματικά να πλησιάσουν ξανά ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και να εξετάσουν —ή να κάνουν— εδαφικές παραχωρήσεις, αυτό θα μπορούσε να αφήσει τον Ζελένσκι στον γκρεμό της πολιτικής αναταραχής, σύμφωνα με τον Steven Pifer. πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Ο Ζελένσκι θα πρέπει να πάρει μερικές πραγματικά δύσκολες αποφάσεις μεταξύ του είδους των παραχωρήσεων που θα κάνει έναντι των θέσεων προστασίας και του είδους των παραχωρήσεων που μπορεί να θέλει να κάνει που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από το ουκρανικό κοινό», είπε ο Πίφερ στο Daily Beast. . «Πιστεύω ότι θα είναι μια πραγματικά, πολύ δύσκολη απόφαση εάν φτάσουν σε ένα σημείο σε μια διαπραγμάτευση».

Κι όμως, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι είναι θέμα πότε, και όχι εάν, θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος θα κριθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά παραδέχτηκε ότι τελικά θα προσπαθήσει να κάνει μια συμφωνία για άλλη μια φορά.

«Η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι. Αλλά «οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στις αρχές του πολέμου, Ουκρανοί αξιωματούχοι ήρθαν σε διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, για να δουν εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποιο είδος ειρήνης ή συμφωνίας . Ωστόσο, η επιλογή του Ζελένσκι να διασκεδάσει την ιδέα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ρώσους αντιμετωπίστηκε με μομφή από τους Ουκρανούς που αμφισβήτησαν την κρίση του.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται και οι Ουκρανοί έχουν πέσει θύματα των ρωσικών θηριωδιών, οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να κληθούν  να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις...

«Οι συμπεριφορές έχουν σκληρύνει στην Ουκρανία, τόσο στην κυβέρνηση όσο και μεταξύ του λαού, και έτσι ακόμα κι αν ο Ζελένσκι ήθελε να κάνει κάποιες από τις παραχωρήσεις που θα μπορούσε να σκεφτόταν πριν από 10 ή 11 εβδομάδες, δεν είμαι σίγουρος ότι ο ουκρανικός πληθυσμός θα αποδεχτείτε το τώρα», είπε η Πάιφερ.

Οι συνέπειες για τον Ζελένσκι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Πολιτικά, η θέση του Ζελένσκι αλλάζει σχήμα από την αρχή της θητείας του. Προτού ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι εγχώριες αξιολογήσεις αποδοχής του ήταν μειωμένες. Ακόμη και στη συσσώρευση της εισβολής, οι παγκόσμιοι ηγέτες αμφισβήτησαν την κρίση του όταν προσπάθησε να αρνηθεί τη σοβαρότητα των σχεδίων του Πούτιν για την Ουκρανία και δεν συγκέντρωσε τις εφεδρείες του αρκετά γρήγορα.

Αλλά όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ο Zelensky συνάντησε τη στιγμή , ξεσπώντας στους δρόμους και πολεμώντας μαζί με τους πολίτες του. Έγινε πρόεδρος του λαού.

Και παρόλο που έχει το δάχτυλό του στον παλμό του ουκρανικού λαού και την κατάσταση της αποφασιστικότητάς του να νικήσει τη Ρωσία, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η μεταγενέστερη λάμψη του πολιτικού ήρωα εν καιρώ πολέμου, ειδικά όταν πρέπει να αρχίσει να παίρνει αποφάσεις που είναι πολιτικά δύσκολες στην επίτευξη μιας πραγματικής ειρήνης. Και αν ο Ζελένσκι προσεγγίσει ακόμη και ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, το πολιτικό του μέλλον μπορεί να πυροβοληθεί, σύμφωνα με την Orysia Lutsevych, επικεφαλής του Ουκρανικού Φόρουμ στο Πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House.

«Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η αρχή του τέλους της δημοτικότητας του Ζελένσκι, αν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις», είπε ο Λούτσεβιτς. «Έχει μια πολύ λεπτή γραμμή για να περπατήσει όταν υπάρχει κάποιο είδος διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».

Η έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σε αυτό το σημείο θα ήταν παρόμοια με πολιτική αυτοκτονία, συμφώνησε η Olena Lennon, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του New Haven.  «Εάν ο Ζελένσκι άρχιζε να κάνει παραχωρήσεις τώρα, ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται η κοινή γνώμη και ότι θα υπάρξει αντίδραση. Θα ήταν το τέλος της καριέρας του», είπε ο Lennon, υπονοώντας ότι μια κατηγορία βετεράνων μπορεί να δημιουργηθεί για να αμφισβητήσει τον Zelensky. «Εάν έκανε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, θα υπήρχε ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα εναντίον του». 
Εκτός από κάθε κοινωνικό ή πολιτικό κίνημα κατά των διαπραγματεύσεων , δεδομένου του πόσο επένδυσαν οι Ουκρανοί μαχητές στον πόλεμο και πόσο επικεντρωμένοι στο λέιζερ είναι να απωθήσουν τη Ρωσία, αν υπήρχαν παραχωρήσεις στο τραπέζι, κάποιες κινητικές μάχες θα μπορούσαν να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το τι ο Ζελένσκι αποφασίζει να κάνει πολιτικά, είπε ο Λένον.«Ο ανταρτοπόλεμος θα μπορούσε να γίνει μια πραγματική πιθανότητα εάν η πολιτική ηγεσία άρχιζε να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία», είπε ο Λένον στην Daily Beast. «Μεγάλος αριθμός Ουκρανών είτε εντάχθηκαν σε εδαφικές αμυντικές δυνάμεις είτε κατατάχθηκαν στον στρατό. Πολλοί περισσότεροι είναι οπλισμένοι και έχουν στρατιωτική εμπειρία. Επομένως, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση του Ζελένσκι να απειληθεί με στρατιωτικό πραξικόπημα, εάν άρχιζαν να κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, προσπαθεί να μείνει έξω από αυτό.

«Δεν θα πιέσουμε την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις και έχουμε δηλώσει με συνέπεια ότι τα κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες και να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την ασφάλειά τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πιστεύουμε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να ορίσει τι θεωρεί επιτυχία».

«Είμαστε επικεντρωμένοι στο να δώσουμε στην Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο δυνατό χέρι στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι επιτυχίες σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει πρώτα να έρθουν στο πεδίο της μάχης - νίκες που δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα μάχονται για την αμφισβητούμενη και στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντόνετσκ, απλώς οι τελευταίες μάχες πέρα ​​δώθε που θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον του πολέμου.

Ο Ζελένσκι είναι πιθανό να βρίσκεται σε ασφαλές πολιτικά χώρο τώρα, καθώς οι συζητήσεις σχετικά με τις μάχες που ολοκληρώνονται και τις παραχωρήσεις δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, δήλωσε ο Άντριου Λόχσεν, πρώην αξιωματικός παρακολούθησης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι ουκρανικές εδαφικές παραχωρήσεις είναι στα χαρτιά», είπε ο Λόχσεν, πρώην αναλυτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Daily Beast. «Μέχρι να φτάσουμε σε ένα στάδιο στο οποίο η Ουκρανία αντιμετωπίζει πραγματικά αυξανόμενα υλικοτεχνικά προβλήματα ή την αδυναμία να παράσχει μια ικανή, αμυντική δύναμη, δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολλές συζητήσεις για εδαφικές παραχωρήσεις».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιθανότατα δεν θα πιέσουν για διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον, επειδή εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να απωθήσουν τους Ρώσους και εξακολουθούν να ανησυχούν να δώσουν στον Πούτιν κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με ανταμοιβή για την εισβολή, σύμφωνα με τον Μπιλ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ουκρανία που υπηρέτησε ως προσωρινός επιτετραμμένος στο Κίεβο από το 2019 έως το 2020.

«Δεν ακούγεται ότι είναι έτοιμοι να έχουν διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο», είπε ο Taylor στο The Daily Beast. «Γνωρίζουν ότι κάποια ουκρανική επικράτεια μπορεί να κερδηθεί πίσω στο πεδίο της μάχης, και γνωρίζουν επίσης ότι κάποια ουκρανική επικράτεια, ίσως η Κριμαία, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και είναι πρόθυμοι να δεχτούν, νομίζω, ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο.»

«Η διαπραγμάτευση σε αυτό το σημείο θα κλειδώσει τον ρωσικό έλεγχο σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», είπε ο Τέιλορ. «Έτσι οι Ουκρανοί –ο Ζελένσκι και ο λαός– δεν είναι ακόμη διατεθειμένοι να το έχουν αυτό γιατί δεν θέλουν, α) να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση και, β) να μην επιβραβεύσουν τους Ρώσους για την εισβολή τους».

thedailybeast.com

 

Σχόλια