Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γερμανίας: Δεν θα αποδεχθούμε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων-Αντιπαραγωγικές οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο


«Δεν θα αποδεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε σήμερα ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ ανασκευάζοντας δηλώσεις προηγούμενων ημερών. «Αντιπαραγωγικές οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

Αλλαγή τόνου αλλά και περιεχομένου στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά, μετά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών που ερμηνεύθηκαν ως τήρηση «ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», η οποία κλιμακώνει τελευταία την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα ολοένα περισσότερο. Δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν αναβρασμό σε Αθήνα αλλά και Βερολίνο, με αναλυτές και ανώτατους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι πρόκειται για εξίσωση της χώρας που επιλέγει επιθετικές πρακτικές με τη χώρα που γίνεται αποδέκτης τους.

«Δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θέλοντας όπως είπε να «ξεκαθαρίσει» τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. «Τα προβλήματα λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, εάν μια τέτοια συνδρομή από τα ενδιαφερόμενα μέρη κριθεί χρήσιμη». Η απάντηση αυτή έρχεται μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως παρατήρησε Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος αμφισβητεί εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. 

Σε ερώτηση σχετικά με την κατ' ιδίαν συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και την ενημέρωση του Γερμανού καγκελαρίου για την τουρκική κλιμάκωση και τα σχέδια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ιδιαίτερα «στην παρούσα συγκυρία» είναι σημαντικό όλοι οι νατοϊκοί εταίροι «να παραμείνουν ενωμένοι αλλά και να απέχουν από προκλητικές ενέργειες».

Όμως ανέφερε επίσης εμφατικά ότι: «Οι (τουρκικές) υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι εντάξει. Είναι αντιπαραγωγικές. Αντιβαίνει στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την θύρα του διαλόγου σε μια άλλη συμμαχική χώρα».

dw.com 

Σχόλια