Σολτς: Ήταν λάθος η γερμανική ενεργειακή πολιτική-Επιστροφή στον άνθρακα & μείωση χρήσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία


(A
υτο)κριτική για τη γερμανική ενεργειακή πολιτική

Στο ενεργειακό πεδίο, λίγες μόλις μέρες μετά τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κι ενώ η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια ενόψει του χειμώνα (μεταξύ αυτών και επιστροφή στον άνθρακα αλλά και μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία βάσει σημερινών διαρροών στα γερμανικά ΜΜΕ σχεδίου του υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ), o Όλαφ Σολτς άσκησε κριτική στη γερμανική ενεργειακή πολιτική δεκαετιών.

«Ένα λάθος στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας ήταν ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της ήταν πάρα πολύ επικεντρωμένος στη Ρωσία, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να αλλάξουμε πορεία σε περίπτωση προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ δεν είχε άδικο»

Ο Όλαφ Σολτς θέλησε επίσης να υπερασπιστεί την πολιτική της προκατόχου του Άγκελα Μέρκελ απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας: «Η προσπάθεια συμφιλίωσης δεν μπορεί να είναι ποτέ λάθος, όπως ούτε και η προσπάθεια να συνεννοηθούμε ο ένας με τον άλλον ειρηνικά».

Μάλιστα η πρώην καγκελάριος παραχώρησε χθες συνέντευξη στο δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland, στην οποία για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε την πάγια πολιτική της έναντι της Μόσχας. Η ίδια μάλιστα εξήγησε ότι το ζήτημα γι' αυτήν δεν ήταν «η αλλαγή μέσω του εμπορίου αλλά η διασύνδεση μέσω εμπορικών σχέσεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Πάντως και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας στο dpa τόνισε ότι είναι «απαραίτητος» ο διάλογος με τη Μόσχα.

dw.com 

 

Σχόλια