Η Φινλανδία δεν θα περιμένει τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Jussi Halla-aho δήλωσε την Τρίτη (14 Ιουνίου) ότι η Φινλανδία δεν θα πρέπει να «κρεμαστεί» από τη Σουηδία, όταν και οι δύο χώρες περιμένουν να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία έχει σταματήσει λόγω των απαιτήσεων της Τουρκίας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Το σχόλιο του Halla-aho, πρώην προέδρου του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών και νυν προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι η πρώτη ρήξη που γίνεται από επιφανή πολιτικό με την μέχρι στιγμής ομόφωνη ευθυγράμμιση ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με τον ίδιο ρυθμό.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö και η πρωθυπουργός Sanna Marin (SDP) έχουν επαναλάβει επανειλημμένα την αρχή «χέρι-χέρι».

Αιτιολογώντας την άποψή του, ο Halla-aho υπενθύμισε ότι η γεωπολιτική και στρατηγική κατάσταση της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξακολουθούν να διαφέρουν μεταξύ τους. Η Σουηδία δεν έχει κοινά σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στις δικές της ανάγκες ασφαλείας.

«Αυτό ξεχνιέται εύκολα όταν τονίζεται ότι η σύνδεσή μας είναι κάποιου είδους κοινό πεπρωμένο. Η Φινλανδία δεν θα πρέπει να συνδέσει τη δική της ρύθμιση με αυτό που κάνει η Σουηδία – ακόμη και αν παραμένει η επιθυμία όλων να προχωρήσουν οι χώρες προς την ίδια κατεύθυνση και με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο Halla-aho στον φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα YLE.

Νωρίτερα, παρόμοια συζήτηση είχε γίνει και στην ερευνητική κοινότητα. Ο επικεφαλής ερευνητής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Charly Salonius-Pasternak χαρακτήρισε «καταστροφική» τη δήλωση του προέδρου Niinistö στις συνομιλίες Kultaranta (την οποία μετέδωσε η Euractiv τη Δευτέρα (13 Ιουνίου) ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μαζί μέλη του ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία δεν μπορεί να μείνει εκτός ΝΑΤΟ μόνο και μόνο λόγω της Σουηδίας. Αν η Φινλανδία έχει την ευκαιρία να ενταχθεί, πρέπει να την εκμεταλλευτεί», έγραψε στο Twitter ο Charly Salonius-Pasternak μετά τις συνομιλίες Kultaranta. Και συνέχισε τη συζήτηση στην πρωινή εκπομπή του YLE: «Από την άποψη της πολιτικής ηγεσίας, δεν θεωρώ λογικό να ανακοινώνουμε ότι de facto είμαστε όμηροι της Σουηδίας σε αυτό το ζήτημα».

euractiv.gr

Σχόλια