Η Συρία θα «αντεπιτεθεί» στις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας δήλωσε ο Άσαντ


Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν άμεσα τις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές εισβολές και επιθέσεις της Τουρκίας
όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. 

«Εάν οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση σε περιοχές όπου υπάρχουν συριακά στρατεύματα, οι τελευταίοι σίγουρα θα αντεπιτεθούν και θα αμυνθούν», ανέφερε ο Άσαντ στο ιρανικό δίκτυο Pars Today σε συνέντευξή του στο ρωσικό αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. 

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα στοχεύσει κουρδικές ένοπλες ομάδες σε δύο πόλεις της βόρειας Συρίας σε μια επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση. Η επίθεση θα στοχεύσει τις δυνάμεις των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και συνδέονται με τις SDF στη βόρεια Συρία, μια μαχητική ομάδα που συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του ISIS. «Πριν από δυόμισι χρόνια, υπήρξε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των συριακών και τουρκικών δυνάμεων και Σύροι στρατιώτες κατάφεραν να χτυπήσουν έναν αριθμό τουρκικών μονάδων που είχαν εισβάλει στα εδάφη μας», είπε ο Σύρος πρόεδρος. 

Η Τουρκία βλέπει το YPG ως παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης ομάδας που βρίσκεται σε πόλεμο στην Τουρκία για την αυτοδιοίκηση των Κούρδων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, και ως εκ τούτου και υπαρξιακή απειλή. Από το 2016, η Τουρκία έχει ξεκινήσει τέσσερις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την αιχμή του δόρατος των SDF, που ελέγχει εκτάσεις εδάφους στα τουρκικά σύνορα. «Εάν δεν είναι δυνατό για τις δυνάμεις του συριακού στρατού να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές εισβολές, η λαϊκή αντίσταση θα δραστηριοποιηθεί αρχικά», είπε ο Άσαντ. 

 Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) νωρίτερα αυτόν τον μήνα δήλωσαν ότι θα στραφούν στη Δαμασκό για υποστήριξη, εάν η Τουρκία ακολουθήσει την απειλή της να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με το Associate Press. Η Άγκυρα είπε ότι στόχος της επίθεσης θα ήταν η επανέναρξη των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων (20 μίλια) κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

 Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία που υποστηρίζει τον Άσαντ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στο ΝΑΤΟ, με τον πρώτο να λέει ότι ο ανήσυχος σύμμαχος του ΝΑΤΟ θα έθετε σε κίνδυνο τα στρατεύματα των ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη επικαλέστηκε παραβίαση της «κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. », ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ahvalnews.com

Σχόλια