Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 καθώς ο πληθωρισμός σημειώνει νέο ρεκόρ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Είπε σήμερα ότι εξετάζει αύξηση 0,25% τον επόμενο μήνα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου για τη νομισματική πολιτική. Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Κοιτάζοντας πιο μπροστά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να αυξήσει ξανά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «πέρα από τον Σεπτέμβριο, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι μια σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω οι αυξήσεις στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες».
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός μεταξύ των 19 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ έφτασε στο 8,1% τον Μάιο, υψηλό όλων των εποχών. «Ο υψηλός πληθωρισμός είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε επίσης σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου. Τώρα αναμένει ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε 2,8% το 2022 και 2,1% το 2023.
Στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο είχε προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 3,7% το 2022 και 2,8% το 2023. «Η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Διαταράσσει το εμπόριο, οδηγεί σε ελλείψεις υλικών και συμβάλλει σε υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και να μειώνουν την ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η ΕΚΤ. «Μόλις οι σημερινοί αντίθετοι άνεμοι υποχωρήσουν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει ξανά».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.