Ο αμερικανικός στρατός αξιολογεί το ισραηλινής κατασκευής "Firefly" καμικάζι mini-drone

Αναπτύχθηκε από την Rafael, το μικρό drone"Spike-Firefly" έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί από έναν μόνο στρατιώτη. 

Ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει ένα ασυνήθιστο, μικροσκοπικό νέο drone στο οπλοστάσιό του: το ισραηλινής κατασκευής Spike-Firefly. Το drone, το οποίο ο κατασκευαστής Rafael αποκαλεί «μικροσκοπικά ηλεκτρο-οπτικά τακτικά "περιπλανώμενα" πυρομαχικά», ήταν μεταξύ αυτών που δοκιμάστηκαν στο "Army Expeditionary Warrior Experiment", το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. 

Ο Στρατός αναλύει τώρα την απόδοση του drone και αναμένεται να αποφασίσει σύντομα για το αν θα αγοράσει.Με ύψος περίπου 16 ίντσες και βάρος λιγότερο από 5 κιλά, το Firefly σε σχήμα σωλήνα απογειώνεται κάθετα και μπορεί να μεταφέρει κεφαλές εκρηκτικών 350 γραμμαρίων

Τα drone περιλαμβάνουν έναν προηγμένο πολυφασματικό ανιχνευτή με μη ψυχρό αισθητήρα υπερύθρων, αισθητήρα ημέρας CMOS υψηλής ευκρίνειας καθώς και έναν αισθητήρα εγγύτητας που επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να βρίσκεται σε πολύ ευέλικτους στόχους, λέει η Rafael. Το drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο χειριστή και η διεπαφή του έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή για να μειώσει το γνωστικό φορτίο - ίσως ένα ισχυρό σημείο πώλησης σε έναν στρατό που παλεύει με υπερφόρτωση δεδομένων. 

Σύμφωνα με τον Gal Papier, αντιπρόεδρο επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Rafael USA, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης σε μια περίοδο δύο ημερών, επτά διμοιρίες πεζικού είδαν τα προσόντα χειρισμού του οπλικού συστήματος με χρήση αδρανών φυσιγγίων και ενός ενσωματωμένου εκπαιδευτή (προσομοίωση λειτουργίας ως μέρος του μονάδα ελέγχου Firefly). Μετά την εκπαίδευση, το Firefly χρησιμοποιήθηκε σε ασκήσεις αστικών περιοχών. Ως μέρος της αξιολόγησης, οι χειριστές εκτόξευσαν drone σε θέση προσομοίωσης εχθρικού ελεύθερου σκοπευτή σε έναν  όροφο οικοδομής. 

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) χρησιμοποιεί ήδη το Firefly, αφού σύμφωνα με πληροφορίες απέκτησε το όπλο τον Μάιο του 2020. Πηγές ανέφεραν ότι το IDF το έχει χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών που πυροβολούν στρατιώτες του IDF από κτίρια.

breakingdefense.com

Σχόλια