Από οβίδες έως drones αυτοκτονίας: Το Πεντάγωνο αναζητά τη σωστή «ισορροπία» στην εκπαίδευση των Ουκρανών σε νέα όπλα


Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο του μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο - και ρυθμό - για να εκπαιδεύσουν εκεί προσωπικό σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσουν τα δυτικά όπλα που πλημμυρίζουν το πολιορκημένο έθνος.

Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες είτε έχουν ολοκληρώσει είτε εκπαιδεύονται στο πώς να χειρίζονται πυροβολικό, συστήματα ραντάρ αεράμυνας, drones οπλισμένα με εκρηκτικά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Παρασκευής 

Τη Δευτέρα, ο Κίρμπι σημείωσε τη σημασία του να μην «υπερφορτώνει το σύστημά » εν μέσω μιας ενεργού μάχης, παρέχοντας περισσότερα νέα όπλα από όσα μπορούν να αντέξουν τα στρατεύματά τους. 

«Είναι μια ισορροπία», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό, ότι μπορούν να το διατηρήσουν και να το συντηρήσουν. Αλλά δεν θέλουμε να τους βάλουμε μια τόσο δαπανηρή απαίτηση που να τους αποσπά υπερβολικά την προσοχή από τον αγώνα που έχουν μπροστά τους». 

Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, ο Κίρμπι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με τον Oleksii Reznikov, υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, για να παρακολουθεί τις ανάγκες και τις ικανότητες του έθνους.

Προς το παρόν, το Πεντάγωνο δεν βλέπει την ανάγκη να αυξήσει τον αριθμό των εκπαιδευτών.

«Προφανώς θέλουμε να είμαστε ευέλικτοι και αν χρειαστεί να αλλάξουμε τους αριθμούς ή να προσθέσουμε άτομα για να κάνουν εκπαίδευση, σίγουρα θα είμαστε ανοιχτοί να το δούμε», είπε ο Κίρμπι .

Η «Task Force Gator», που αποτελείται από στρατεύματα της Ομάδας Μάχης της 53ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνοφρουράς της Φλόριντα, απομακρύνθηκε από την Ουκρανία μετά την εισβολή, αλλά παρέμεινε στην Ευρώπη για να ηγηθεί της εκπαίδευσης. Περίπου 160 αμερικανικό προσωπικό στο Grafenwoehr της Γερμανίας και σε άλλες άγνωστες τοποθεσίες εκπαιδεύουν ουκρανικές δυνάμεις σε συστήματα πυροβολικού και ραντάρ.

Οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 300 Ουκρανούς στο αμερικανικής κατασκευής οβιδοβόλο M777, με 50 ακόμη στην εκμάθηση συντήρησης οβίδων. Σε ένα μήνυμα ότι ο αμερικανικός στρατός βλέπει μια μακροχρόνια μάχη, οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει ανταλλακτικά για οβίδες στις αποστολές τους και ο Κίρμπι είπε ότι η πορεία συντήρησης πιθανότατα θα γίνει «μια συνεχής απαίτηση».

15 Ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν στρατιωτική εκπαίδευση των ΗΠΑ σε κινητά ραντάρ αεράμυνας AN/MPQ-64 Sentinel, που παρέχονται από την Ουάσιγκτον και 60 Ουκρανοί ολοκλήρωσαν μια σειρά μαθημάτων για το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M113.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περίπου 20 Ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν την εβδομαδιαία εκπαίδευσή τους σχετικά με τον τρόπο χρήσης του νέου drone Phoenix Ghost που αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε ο Κίρμπι τη Δευτέρα. Εκπαιδεύτηκαν από αεροπόρους στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, είπε.

Το Phoenix Ghost είναι παρόμοιο με το μη επανδρωμένο αεροπλάνο πυρομαχικών Switchblade και αναπτύχθηκε γρήγορα ειδικά για την Ουκρανία. Ο Bill LaPlante, ο κορυφαίος αγοραστής όπλων του Πενταγώνου, είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι το γραφείο "Big Safari" της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πίσω από τη δημιουργία του drone.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν περισσότερα από 121 από τα τακτικά drones στην Ουκρανία και περισσότερα από 20 έχουν ήδη φτάσει.

«Όπως κάνουμε με τα οβιδοβόλα, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την εκπαίδευση», είπε ο Kirby.

 defensenews.com

Σχόλια