Τα μικρά drone δίνουν στην Ουκρανία ένα άνευ προηγουμένου πλεονέκτημα

Στους χιονισμένους δρόμους της βόρειας ουκρανικής πόλης Τρόστιανετς, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εκτοξεύει συνεχώς ρουκέτες. 

Τα τανκς και τα στρατιωτικά οχήματα είναι σταθμευμένα και τοποθετημένα ανάμεσα σε σπίτια και κοντά στο σιδηροδρομικό σύστημα της πόλης. Ένα ουκρανικό drone που αιωρείται δεκάδες μέτρα πάνω καταγράφει την επίθεση. 

Το drone δεν είναι ένα πάντα ένα εξελιγμένο στρατιωτικό σύστημα, αλλά μπορεί να είναι ένα μικρό εμπορικό σύστημα που μπορεί να αγοράσει ο καθένας. Από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, drones όλων των σχημάτων και μεγεθών έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση. Στο ένα άκρο της κλίμακας βρίσκονται μεγάλα στρατιωτικά drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εναέρια επιτήρηση και για επίθεση σε στόχους στο έδαφος. Αντίθετα, τα μικρά εμπορικά drones μπορούν να πετάξουν από άτομα χωρίς ειδική εκπαίδευση και να τα μεταφέρουν σε κουτί μεγέθους βαλίτσας. 

Ενώ και οι δύο τύποι drone έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις, η τρέχουσα κλίμακα χρήσης μικρών εμπορικών drone στην Ουκρανία είναι άνευ προηγουμένου. Τα βίντεο με drone που κοινοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου και αποκαλύπτουν τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια των μαχών. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέγραψαν μάχες στην κατεστραμμένη ουκρανική πόλη Μπούχα , με γραμμές τανκς να κινούνται στους δρόμους και στρατεύματα να κινούνται δίπλα τους. Τα εμπορικά drone βοήθησαν τους δημοσιογράφους να τεκμηριώσουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στο Κίεβο και τη Μαριούπολη , πετώντας πάνω από καμένα κτίρια που έχουν μετατραπεί σε ερείπια. 

Η ερευνήτρια πολιτικών drone Faine Greenwood έχει παρακολουθήσει και καταγράψει σχεδόν 350 περιστατικά στα οποία χρησιμοποιήθηκαν εμπορικά drones στην Ουκρανία, από βίντεο που έχουν ανέβει στο Twitter, το Telegram, το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά από τα βίντεο, τα οποία έχει χαρτογραφήσει και η Γκρίνγουντ, έχουν καταγραφεί από στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά έχουν καταγραφεί από πολίτες και δημοσιογράφους.  

Τα τεκμηριωμένα περιστατικά είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα της χρήσης drone στην Ουκρανία. Ο Ιακοβένκο λέει ότι εκτός από τη συλλογή βίντεο για πιθανά εγκλήματα πολέμου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για την επιθεώρηση κτιρίων που έχουν πληγεί και για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων που έχουν υποστεί ζημιές ή χτυπήματα. 

Πέρα από την παροχή άμεσης επιτήρησης που μπορεί να συμβάλει στην πληροφόρηση, τα βίντεο που καταγράφονται από εμπορικά drones θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απόδοση ευθυνών μετά το τέλος του πολέμου. «Αυτή είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις όπου τα drone, έχουν συλλέξει τόσες πολλές πραγματικά πληροφορίες για έρευνες εγκλημάτων πολέμου εναντίον αμάχων», λέει η Γκρίνγουντ «Τα drones άλλαξαν τον τρόπο που υποτίθεται ότι θα ήταν ο πόλεμος», λέει ο Valerii Iakovenko, ιδρυτής της ουκρανικής εταιρείας drone DroneUA. «Έχει να κάνει με τις πληροφορίες, τη συλλογή και τη μεταφορά δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις ή τις τοποθετήσεις των εχθρικών στρατευμάτων, τη διόρθωση των πυρών του πυροβολικού. Πρόκειται για ενέργειες αντιδολιοφθορών και φυσικά πρόκειται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης». 

Ο Ιακοβένκο εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χειρίζονται περισσότερα από 6.000 drone για αναγνώριση και λέει ότι, μπορούν να συνδεθούν με τα δορυφορικά συστήματα Starlink του Έλον Μασκ για να ανεβάσουν υλικό. «Το 2014, τα drones έγιναν το επίκεντρο της προσοχής των μονάδων πληροφοριών, αλλά η κλίμακα τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που βλέπουμε σήμερα», λέει.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει στρατιωτικά drone κατά τη διάρκεια του πολέμου — και η Ουκρανία έλαβε αρκετά drone ως στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ . Τα στρατιωτικά drones μπορούν συχνά να πετούν σε μεγάλα ύψη για μεγάλες χρονικές περιόδους και να προσβάλλουν στόχους, συμπεριλαμβανομένων πλοίων. Ωστόσο, η χρήση μικρότερων εμπορικών drone σε τόσο μεγάλους αριθμούς ξεχωρίζει, λένε οι ερευνητές. 

Αυτά τα drone, τα οποία μπορεί να είναι μικρά και δεν μπορούν να πετάξουν μακριά από τους χειριστές τους ή να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλες περιόδους, έχουν προσφέρει τακτικά πλεονεκτήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Εμπορικά drone έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις, για παράδειγμα στη Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ,αλλά όχι τόσο εκτεταμένα όσο στην Ουκρανία.

wired.com

Σχόλια