CNN:Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ενδεχόμενο αποστολής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ για την προστασία της πρεσβείας στο Κίεβο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στα πρώτα στάδια της πιθανής αποστολής δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOF) στην Ουκρανία, για την πολύ περιορισμένη αποστολή να βοηθήσει στη φύλαξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Η ιδέα της χρήσης του SOF βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικά στάδια και δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για απόφαση, ανέφεραν οι πηγές. Η πρεσβεία άνοιξε ξανά την περασμένη εβδομάδα αφού παρέμεινε κλειστή για περίπου τρεις μήνες. Προς το παρόν, η πρεσβεία και ο περιορισμένος αριθμός του προσωπικού της προστατεύονται από διπλωματικούς αξιωματούχους ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσον απαιτείται αύξηση της ασφάλειας εάν αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού και εάν οι SOF είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες συνήθως φρουρούν τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Κίεβο, προς το παρόν, υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι, το τυπικό προσωπικό φρουράς της πρεσβείας του Σώματος Πεζοναυτών μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την αβέβαιη εικόνα ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς πρόσθετες δυνάμεις, λένε αξιωματούχοι. 

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί ανοιχτά στην Πρεσβεία. Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι η ρωσική αεράμυνα ή πύραυλοι θα μπορούσαν να στοχεύσουν κατά λάθος το συγκρότημα και η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί δραματικά, λένε οι αξιωματούχοι. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει πλήρη κατανόηση σε επίσημη βάση ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη των πρεσβειών τους σε όλο τον κόσμο και οποιαδήποτε παρουσία δεν πρέπει να θεωρείται ως κλιμάκωση. Ακόμα μια εισαγωγή αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντίληψη της κλιμάκωσης των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ανένδοτος ότι τα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. 

Η ανησυχία είναι εάν οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων εισέλθουν στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ένα γρήγορο μέσο για να απομακρύνουν αυτές και το προσωπικό της πρεσβείας από την Ουκρανία σε μια κρίση. Επί του παρόντος οι μόνες επιλογές είναι η μεταφορά με οχήματα ή σιδηροδρομικές μεταφορές στα σύνορα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει όρεξη στο Πεντάγωνο να παράσχει αεροπορική υποστήριξη όπως ελικόπτερα ή αεροματοφορές...

cnn.com

 

Σχόλια