Φινλανδική εταιρεία φυσικού αερίου: Η Ρωσία θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία το Σάββατο


Η κύρια εταιρεία φυσικού αερίου της Φινλανδίας, Gasum, δήλωσε την Παρασκευή ότι, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη Φινλανδία θα διακοπεί το Σάββατο στις 7 π.μ. τοπική ώρα (μεσάνυχτα ET).
 

Από το Σάββατο και κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές, ανέφερε η κρατική εταιρεία σε δελτίο τύπου. «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας μας θα σταματήσουν τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Mika Wiljanen, σημειώνοντας ότι η εταιρεία «προετοιμάστηκε προσεκτικά για αυτήν την κατάσταση». 

Ο Wiljanen συνέχισε λέγοντας ότι «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θα μπορούμε να προμηθεύουμε όλους τους πελάτες μας με φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες». 

Η αντιπρόεδρος της Gasum Olga Väisänen είπε στο CNN την Παρασκευή ότι η Φινλανδία λαμβάνει επίσης φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Balticconnector μέσω της Εσθονίας, αλλά πρόσθεσε ότι η χειμερινή περίοδος θα είναι «προκλητική». Την Τρίτη, η εταιρεία φυσικού αερίου δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια ούτε θα χρησιμοποιήσει το προτεινόμενο πρόγραμμα πληρωμής της Gazprom για το φυσικό αέριο. 

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση φυσικού αερίου με την Gazprom ήταν υπό αμφισβήτηση και ότι οδηγούσε τη Gazprom σε διαιτησία για να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα. 

Η Φινλανδία, μαζί με τη Σουηδία, έχουν υποβάλει αιτήσεις για να γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικής-τεχνικής όσο και άλλης φύσης» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη συμμαχία. Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 800 μιλίων με τη Ρωσία.

cnn.com

 


 

Σχόλια