Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αν ο Ζελένσκι...


Ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης του επί 8 χρόνια πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2012-2020)
Σίνζο Άμπε στο "THE ECONOMIST", 26/5/2022

Το απόσπασμα αναφέρεται στον Πούτιν και στον πόλεμο στην Ουκρανία


TE: Συναντηθήκατε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν περίπου 27 φορές. Τι συμβουλή θα δίνατε για την αντιμετώπιση του Πούτιν τώρα; 

AS: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές σε αυτήν την κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναλυθεί ο χαρακτήρας του Πούτιν, αλλά νομίζω ότι είναι κάποιος που πιστεύει στην εξουσία και είναι ρεαλιστής ταυτόχρονα. Δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που επιδιώκει ιδανικά ή κάνει θυσίες για ιδέες. Πριν από την εισβολή, όταν είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, μπορεί να ήταν δυνατό [να αποφευχθεί ο πόλεμος]. Εάν ο [ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr] Zelensky μπορούσε να είχε υποσχεθεί ότι, η χώρα του δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να είχε αναγκαστεί να παραχωρήσει υψηλό βαθμό αυτονομίας στους δύο θύλακες στα ανατολικά. 

Καταλαβαίνω ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει - ίσως ένας Αμερικανός ηγέτης θα μπορούσε να το είχε κάνει. Αλλά φυσικά [ο Ζελένσκι] θα αρνιόταν. 

Ωστόσο, τώρα που βρισκόμαστε εδώ, νομίζω ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και να αντισταθούμε πλήρως στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Αυτός είναι ο τρόπος προστασίας της διεθνούς τάξης που δημιουργήσαμε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχόλια