Φινλανδία και Σουηδία-Παρελθόν και παρόν στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ


Η Φινλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τα δύο σκανδιναβικά κράτη πιο κοντά στη συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τι ακολουθεί: 

 Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; 

 Ενώ άλλες σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν αρχικά μέλη της συμμαχίας, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν προσχώρησαν στο σύμφωνο για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Τόσο η Φινλανδία, η οποία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, όσο και η Σουηδία υιοθέτησαν ουδέτερες θέσεις εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αρνούμενες να ευθυγραμμιστούν με τη Σοβιετική Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Για τη Φινλανδία, αυτό αποδείχθηκε πιο δύσκολο, καθώς μοιραζόταν τεράστια σύνορα με μια αυταρχική υπερδύναμη. Για να διατηρήσουν την ειρήνη, οι Φινλανδοί υιοθέτησαν μια διαδικασία που κάποιοι αποκαλούν «Φινλανδοποίηση», στην οποία οι ηγέτες αποδέχονταν κατά καιρούς τις σοβιετικές απαιτήσεις. Οι εξισορροπητικές πράξεις και των δύο χωρών ουσιαστικά τελείωσαν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Εντάχθηκαν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και σταδιακά ευθυγράμμισαν τις αμυντικές τους πολιτικές με τη Δύση, ενώ εξακολουθούσαν να αποφεύγουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

Κάθε χώρα είχε διαφορετικούς λόγους για να αποφύγει την υπογραφή στο σύμφωνο του ΝΑΤΟ παράλληλα με την ΕΕ. Για τη Φινλανδία, ήταν περισσότερο γεωπολιτικό. Η απειλή για τη Ρωσία είναι πιο απτή χάρη στα κοινά σύνορα των δύο χωρών μήκους 830 μιλίων. «Η Φινλανδία ήταν η εκτεθειμένη χώρα και εμείς ήμασταν η προστατευόμενη χώρα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ στην Κρίστιαν Αμανπούρ του CNN σε μια κοινή συνέντευξη μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Ενώ είναι ανεξάρτητο έθνος, η γεωγραφία της Σουηδίας την τοποθετεί στο ίδιο «στρατηγικό περιβάλλον» με τους φιλελεύθερους δημοκρατικούς γείτονές της, είπε ο Bildt. Η Φινλανδία και η Σουηδία απολαμβάνουν μια στενή συνεργασία εδώ και δεκαετίες, με τη Στοκχόλμη να θεωρεί την απόφασή της να απόσχει από την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως έναν τρόπο να βοηθήσει να κρατήσει την ένταση μακριά από το Ελσίνκι. Τώρα, ωστόσο, η Σουηδία είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας

Σχόλια