Ο Πάπας δήλωσε ότι ίσως το ΝΑΤΟ προκάλεσε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 


Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το «γάβγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» μπορεί να οδήγησε στην εισβολή στην Ουκρανία και ότι δεν ξέρει εάν άλλες χώρες θα έπρεπε να προμηθεύουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα.

Ο Πάπας εξέφρασε τη λύπη του για τη βαρβαρότητα του πολέμου και επέκρινε τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την υπεράσπιση της εισβολής με θρησκευτικούς όρους, προειδοποιώντας ότι ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος «δεν μπορεί να μετατραπεί σε θύμα του βωμού του Πούτιν».


Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε τις δηλώσεις του σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera. Περιέγραψε τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «μια οργή που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως διευκολύνθηκε» από την παρουσία του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε γειτονικές χώρες.

Από τον Φεβρουάριο, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει λυπηθεί για τα δεινά των Ουκρανών και κατήγγειλε την εισβολή, αλλά απέφυγε να κατονομάσει ρητά τη Ρωσία ως επιτιθέμενο, αντικατοπτρίζοντας τόσο την παράδοση του Βατικανού για ουδετερότητα και τη δική του ατζέντα για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και μια απροθυμία να ευθυγραμμίσει το Βατικανό με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.


Στην Ουκρανία, άλλα κράτη ήταν που δημιούργησαν τη σύγκρουση», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνέντευξη, χωρίς να προσδιορίσει ποια κράτη. Παρομοίασε τον πόλεμο με άλλες συγκρούσεις που, όπως είπε, υποκινήθηκαν από διεθνή συμφέροντα: «Συρία, Υεμένη, Ιράκ, ο ένας πόλεμος μετά τον άλλον στην Αφρική».


«Δεν ξέρω πώς να απαντήσω –είμαι πολύ μακριά– αν είναι σωστό να προμηθεύονται οι Ουκρανοί» με όπλα, είπε ο Πάπας. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε αυτή τη γη δοκιμάζονται τα όπλα… Οι πόλεμοι γίνονται για αυτό: για να δοκιμαστούν τα όπλα που φτιάξαμε».

Στο παρελθόν, οι Ουκρανοί επέκριναν τον Πάπα επειδή περιέγραψε τις συγκρούσεις τους με τη Ρωσία ως «αδελφοκτόνους», κάτι που όπως είπαν υποβαθμίζει την επιθετικότητα της Μόσχας.

Ο Πάπας είπε ότι ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να κάνει έκκληση για ειρήνη, αλλά ότι το Κρεμλίνο δεν είχε ανταποκριθεί στην προσφορά. Είπε ότι είπε στον Ρώσο πρεσβευτή στο Βατικανό κατά την έναρξη του πολέμου: «Παρακαλώ σταματήστε».

Σχόλια