Η Τουρκία αποσταθεροποιεί άλλο ένα αφρικανικό κράτος...


Όταν ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στην Τουρκία πριν από δύο δεκαετίες, προσπάθησε να αναπροσανατολίσει την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Έφυγε η έμφαση στην Ευρώπη και τη Δύση, παρ' όλη τη συμπάθειά του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πολιτική «
μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες », αν και αυτή σκόνταψε καθώς οι γείτονες της Τουρκίας αντιστάθηκαν στην πεποίθηση του Ερντογάν ότι αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να υποταχθούν στις ιδιοτροπίες του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ηγήθηκε στη συνέχεια μιας νεο-οθωμανικής προσπάθειας για την αναζωογόνηση των δεσμών της Τουρκίας με τα πρώην αποικιακά εδάφη της. Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, ήταν ότι οι Τούρκοι θυμούνται την Οθωμανική Αυτοκρατορία με μεγαλύτερη αγάπη από τους υπηκόους της.

Η αποτυχία του νεο-οθωμανισμού δεν μείωσε την επιθυμία του Ερντογάν να παίξει στην παγκόσμια σκηνή και έτσι στράφηκε στην Αφρική. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αφρική αυξήθηκαν εκθετικά. Η Turkish Airlines έγινε κυρίαρχη στην Αφρική. Η Τουρκία έχτισε μια στρατιωτική βάση στη Σομαλία και σχεδίασε μια άλλη στο Σουδάν προτού η επανάσταση του Σουδάν ακυρώσει αυτά τα σχέδια.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία ως αντιαποικιοκρατικό σταυροφόρο που υπερασπίζεται τους Αφρικανούς. «Η Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες αποικιακές δυνάμεις, έχει μια ιστορία στην Αφρική χωρίς σκοτεινά κεφάλαια», έγραψε . Ιστορικά, αυτό ήταν ανοησία: απλώς ρωτήστε τα θύματα του οθωμανικού δουλεμπορίου .

Αντί να χτίζει συμβιωτικές σχέσεις, η προσέγγιση του Ερντογάν ήταν κατάρα για τους Αφρικανούς. Ενώ στα χαρτιά η Τουρκία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες εταίρους, στην πραγματικότητα ο Ερντογάν δεν επενδύει σε χώρες αλλά σε ηγέτες. Υποστηρίζει την προσωπική τους εξουσία σε αντάλλαγμα για προσοδοφόρα συμβόλαια που εκτρέπουν τον δρόμο της Τουρκίας. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, ο Ερντογάν υποστήριξε τον Mohamed Farmaajo και τον άλλοτε αρχηγό πληροφοριών της Farmaajo, Fahad Yasin , παρόλο που προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τις εκλογές και να παρατείνουν εξωσυνταγματικά τη θητεία του Farmaajo. Η Τουρκία πέταξε ακόμη και τον Yasin στο Μογκαντίσου, αφού ο πρωθυπουργός τον απέλυσε για τον ρόλο του στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου στη μέση της νύχτας, για να μπορέσει ο Farmaajo να πετύχει με τη βία αυτό που δεν μπορούσε να κερδίσει στην κάλπη. Η Τουρκία έκανε επίσης εξαγωγή σε λαθραία drones

Το ίδιο συνέβη και στην Αιθιοπία. Καθώς ο Πρωθυπουργός Abiy Ahmed ώθησε την Αιθιοπία στο χείλος της κατάρρευσης και επιδίωκε χωρίς συγγνώμη να πραγματοποιήσει γενοκτονία κατά του πληθυσμού Tigray της χώρας, ο Ερντογάν έσπευσε να βάλει στο στόχαστρο τους Tigrayians. Ο Άμπι ανταμείβει τον Ερντογάν για την τυφλή υποστήριξή του με συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο ο Abiy όσο και ο Erdogan μπορεί να πλουτίσουν, αλλά η σχέση ήταν καταστροφή για τους απλούς Αιθίοπες που υποφέρουν όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας του Abiy.

Αυτό που έκανε η Τουρκία στη Σομαλία και την Αιθιοπία - καταστρέφοντας την υπόσχεση της δημοκρατίας για το υλικό όφελος των ηγετών της - επιδιώκει τώρα για τη Λιβερία. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά ήταν μια απογοήτευση. Απέτυχε στη νομική του απαίτηση να σταθεί σε ένα δικαστήριο ικανό να δικάσει οικονομικά εγκλήματα της εποχής του εμφυλίου πολέμου, φοβούμενος ότι αυτός και οι κορυφαίοι σύμμαχοί του μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων στην υπόθεση. Η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτηΣε οποιεσδήποτε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ο Γουεά θα έχανε από άτομα όπως το πρώην στέλεχος της Coca-Cola, Αλεξάντερ Κάμινγκς ή άλλοι αμφισβητίες.

Καθώς άρχισε να αυξάνεται η πίεση στον Γουεά, ο Ερντογάν άρχισε να φλερτάρει τον ηγέτη της Λιβερίας. Ήταν ένα εύκολο "ματς" . Ο Γουεά ήταν πρώην σταρ του ποδοσφαίρου , ενώ ο Ερντογάν κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει. Καθώς η πίεση στον Γουεά έχει αυξηθεί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο Ερντογάν έχει προσφέρει στον Γουεά μεγαλύτερη διπλωματική υποστήριξη, για να μπορέσει να αντισταθεί στην ευθύνη και ίσως ακόμη και να παρατείνει τη θητεία του. Μια τέτοια συμφωνία δεν θα κοστίσει τίποτα στον Γουεά, αλλά οι Λιβεριανοί θα πληρώσουν το τίμημα για τις αγαπημένες συμφωνίες που αναζητά η Τουρκία .

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο εμπόριο. Το αντίθετο μάλιστα. το εμπόριο είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης. Όταν, ωστόσο, το εμπόριο γίνεται σε βάρος της διαφάνειας ή της δημοκρατίας, ακολουθεί η καταστροφή. Απλώς ρωτήστε τους Σομαλούς και τους Αιθίοπες, δεκάδες χιλιάδες, από τους οποίους είναι τώρα νεκροί άμεσα λόγω των συμφωνιών που έκαναν οι δικτάτορες τους με τον Ερντογάν.

Οι Λιβεριανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί. Η δημοκρατία της Λιβερίας είναι εύθραυστη. Η νομιμότητα του Γουεά πρέπει να στηρίζεται στην κάλπη και όχι στην υποστήριξη του Ερντογάν. Είναι καιρός οι Λιβεριανοί να απαιτήσουν πλήρη διαφάνεια για όλες τις συμφωνίες που διαπραγματεύεται ο Γουεά με την Τουρκία και να σταματήσουν οι δικαιολογίες που εμποδίζουν τα δικαστήρια για την εκδίκαση οικονομικών εγκλημάτων.

American Enterprise Institute

Το American Enterprise Institute είναι μια δεξαμενή σκέψης δημόσιας πολιτικής, αφιερωμένη στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην επέκταση του ανθρώπινου δυναμικού και στην οικοδόμηση ενός πιο ελεύθερου και ασφαλέστερου κόσμου. Το έργο των μελετητών και του προσωπικού μας προωθεί ιδέες που βασίζονται στην πίστη στη δημοκρατία, στην ελεύθερη επιχειρηματικότητα, στην αμερικανική δύναμη για μια πλουραλιστική, επιχειρηματική κουλτούρα.

Σχόλια