Ο Μισέλ στη Σουηδία εν μέσω παζαριού με την Τουρκία...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη για να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον την Τετάρτη για να συζητήσει την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο TT.

Μια εβδομάδα αφότου η Φινλανδία και η Σουηδία παρέδωσαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας, η Τουρκία συνεχίζει να αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη.

«Έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Σεβόμαστε και υποστηρίζουμε την απόφασή σας. Θα κάνει την Ευρώπη πιο ασφαλή», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Η πρωθυπουργός Άντερσον δήλωσε ότι ο διάλογος με την Τουρκία συνεχίζεται και ότι το επιτελείο της θα εξετάσει τον κατάλογο των απαιτήσεων της χώρας για την έγκριση μιας σουηδικής αίτησης και «θα ξεκαθαρίσει ορισμένες ασάφειες».

«Υπάρχουν κάποιες ασάφειες σχετικά με το γεγονός ότι πουλάμε όπλα και το πού πηγαίνουν τα χρήματα της βοήθειας», είπε, αναφερόμενη στις απαιτήσεις της Τουρκίας να εγκαταλείψουν η Σουηδία και η Φινλανδία το εμπάργκο όπλων που οι σκανδιναβικές χώρες πήραν μετά την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2018.

Την ίδια ημέρα μια φινλανδική και μια σουηδική αντιπροσωπεία μετέβησαν στην Άγκυρα για να συναντηθούν με τις τουρκικές αρχές προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου.

Θέματα όπως η Ουκρανία, η ασφάλεια στην Ευρώπη και η δυνατότητα συνέχισης της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, όταν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη, ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες στις 30-31 Μαΐου, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει υποβαθμίσει τις προοπτικές να δώσει το πράσινο φως για ένα νέο, έκτο, πακέτο κυρώσεων που θα περιλαμβάνει πάγωμα των εισαγωγών ή σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου.

Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς η Ουγγαρία είναι πιθανό να είναι ο πιο ηχηρός αντίπαλος των κυρώσεων, λόγω της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ έχουν επιδείξει μια ενότητα όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά της Ρωσίας που έχει εκπλήξει πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές και σίγουρα πολλά από τα κράτη μέλη. Όμως τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα τώρα που το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί απότομα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών της ΕΕ.

euractiv.gr

Σχόλια