Με βέτο απειλεί η Βουλγαρία το εμπάργκο της ΕΕ εκτός κι αν εξαιρεθεί


Η Βουλγαρία απείλησε να μην υποστηρίξει τη νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εάν η βαλκανική χώρα δεν λάβει παρέκκλιση από την προτεινόμενη απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου
, δήλωσε αργά την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ασέν Βασίλεφ.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησίασαν την Κυριακή προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά προγραμμάτισαν την συνέχιση των συνομιλιών για τη Δευτέρα προκειμένου να επεξεργαστούν πώς θα διασφαλιστεί ότι οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, την Τρίτη επίσης, μπορεί να χρειαστεί συνάντηση των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν υπάρξει παρέκκλιση για ορισμένες από τις χώρες, θέλουμε να έχουμε και εμείς μια παρέκκλιση», δήλωσε ο Βασίλεφ στην εθνική τηλεόραση BNT.

«Εάν όχι, δεν θα υποστηρίξουμε τις κυρώσεις. Αλλά δεν περιμένω να φτάσουμε σε αυτό, με βάση τις συνομιλίες μέχρι αυτή τη στιγμή», είπε.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές και έχουν ζητήσει παρέκκλιση από την απαγόρευση. Η Βουλγαρία έχει επίσης ζητήσει παρέκκλιση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή αλλαγές στο αρχικά προγραμματισμένο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ώστε να δοθεί στις τρεις χώρες περισσότερος χρόνος για να αλλάξουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, ενώ στη Βουλγαρία δεν προσφέρθηκαν παραχωρήσεις, δήλωσαν πηγές της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Ράντοσλαβ Ριμπάρσκι, πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι η Βουλγαρία επιθυμεί διετή καθυστέρηση πριν ενταχθεί στην ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι ζήτησε να εξαιρεθεί από το γενικό εμπάργκο πετρελαίου, στη χώρα δεν προσφέρθηκαν παραχωρήσεις και δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από την Επιτροπή, λένε οι αρχές.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν (για να αποφύγει το εμπάργκο)», δήλωσε ο Ριμπάρσκι στο bTV το Σάββατο (7 Μαΐου). Είπε ότι τα ίδια επιχειρήματα θα πρέπει να ισχύουν για τη Βουλγαρία όπως και για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς το διυλιστήριο του Μπουργκάς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου χωρίς ρωσικό πετρέλαιο.

«Προς το παρόν, είμαστε κατηγορηματικοί ότι θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους», δήλωσε ο Ριμπάρσκι.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Εθνοσυνέλευσης δεν σχολίασε τα πιθανά αρνητικά ενός τέτοιου εμπάργκο για τη Βουλγαρία. Είπε ότι προς το παρόν «επικεντρωνόμαστε στα θετικά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει απάντηση στη Βουλγαρία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το βουλγαρικό διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, το μεγαλύτερο διυλιστήριο στα Βαλκάνια, ανήκει στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή και η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων θα προκαλούσε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και αύξηση των τιμών των καυσίμων στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του κράτους στο διυλιστήριο δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να κλείσει εάν γίνει δεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν το εμπάργκο είναι μερικό και προμηθεύεται τουλάχιστον 10% ρωσικό καύσιμο, το διυλιστήριο θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το διυλιστήριο λειτουργεί σήμερα με 50% ρωσικό πετρέλαιο και 50% εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Το κλείσιμο του διυλιστηρίου σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να εισάγει έτοιμα καύσιμα. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Βουλγαρικής Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Αντρέι Ντέλτσεφ, αυτό είναι δυνατό, αλλά θα αυξήσει το κόστος των καυσίμων.

Νέα συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις 10 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για ένα εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως μέρος της έκτης δέσμης κυρώσεων έχουν μέχρι στιγμής οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο αρχικός στόχος ήταν η έκτη δέσμη κυρώσεων να τεθεί σε ισχύ στις 9 Μαΐου.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 10 Μαΐου, με πηγές από τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις περισσότερες από τις κυρώσεις και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι χώρες παραμένουν ενωμένες όσον αφορά την έκτη δέσμη μέτρων επί της αρχής. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την παροχή εγγυήσεων στις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερη κατάσταση όσον αφορά την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών.

Οι εξαιρέσεις «θα καταστήσουν σίγουρα τις κυρώσεις λιγότερο αποτελεσματικές», ανέφερε στο Reuters η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

euractiv.gr

Σχόλια