Η Ρωσία είναι η «πιο άμεση απειλή» για την παγκόσμια τάξη λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία και στο εξωτερικό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα
, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη με έναν βάρβαρο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα και την έκκλησή της για νέες, και πολύ αυθαίρετες, διεθνείς σχέσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. 

Ο Fumio Kishida και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στο Τόκιο. Ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν βρίσκονται στο Τόκιο για την 28η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, κατά την οποία η υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ήταν ψηλά στην ατζέντα. «Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης σημαντική στον Ειρηνικό και θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για μια πιο δυναμική Κίνα», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους. «Πιστεύουμε ότι η Κίνα πρέπει να υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο έχει ωφεληθεί για την ανάπτυξη της χώρας της». Ο Μισέλ είπε επίσης ότι «οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». 

Μιλώντας μαζί με την von der Leyen και τον Michel, ο Kishida είπε στους δημοσιογράφους: «Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κλονίζει τα ίδια τα θεμέλια ολόκληρης της διεθνούς τάξης, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την Ασία, και δεν μπορεί ποτέ να συγχωρεθεί».

cnn.com

Σχόλια