Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα συμφωνία όπλων 400 εκατ.$ για πώληση πυραύλων & ραντάρ στην Τουρκία για το στόλο των F-16


Ο ρόλος της Άγκυρας στη σύγκρουση της Ουκρανίας βοήθησε να επιδιορθωθούν οι διαταραγμένοι δεσμοί με την Ουάσιγκτον και θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για την πώληση των μαχητών F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση για την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, καθώς επιδιώκει να επαναβαθμονομήσει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον.

Η προτεινόμενη πώληση όπλων, η οποία στάλθηκε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως τρόπο για να επιδιορθώσει τις φθαρμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον και να επιτύχει αγορά νέων όπλων. Η πιθανή συμφωνία ύψους 400 εκατ. $, θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά για τα F-16 της Τουρκίας, που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά τζετ της χώρας. (Προφανώς πρόκειται για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16)

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ήταν τεταμένες από τότε που η Τουρκία βασίστηκε στη Ρωσία για την παροχή των συστημάτων αεράμυνας S-400 το 2017. Τα μέλη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου λέγεται επίσης ότι είναι επιφυλακτικά για τη σφυρηλάτηση μιας πολύ ισχυρής σχέσης με τον Ερντογάν εν μέσω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του έθνους του, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την επιθυμία του να βελτιώσει τους δεσμούς με το μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και κρίσιμος περιφερειακός εταίρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ευρωατλαντική κοινότητα», ανέφερε μια δήλωση που δόθηκε τον Αύγουστο. 

Εν τω μεταξύ, μια περαιτέρω πώληση 40 F-16 στην Τουρκία πιθανότατα θα έδινε την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα να αναπτύξουν πολύ στενότερους δεσμούς - κάτι για το οποίο λέγεται ότι ενδιαφέρεται η κυβέρνηση Μπάιντεν εν μέσω φόβων ότι μια παρατεταμένη περίοδος παγωμένων σχέσεων θα μπορούσε να ωθήσει τον Ερντογάν να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα. . Ο Ερντογάν φέρεται να εξέφρασε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για την αγορά ενός δεύτερου στόλου μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον Μάρτιο. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές και στις δύο πλευρές αντιστέκονται στη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή όπλων και υποστήριξης στην Ουκρανία. «Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και έτσι έχω ανοιχτό μυαλό να τους επιτρέψω να αγοράσουν το F16, αλλά θα χρειαστεί ουσιαστική πειστική. Δεν είμαι ακόμα εκεί», είπε ο γερουσιαστής Jim Risch, ο κατάταξης Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές συμφωνίες έως ότου ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο», είπε ένας εκπρόσωπος.

wsj.com  &  dailymail.co.uk

Υ.Γ

Προφανώς πρόκειται για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16...αλλά σύμφωνα με τοάρθρο δείχνει να είναι μια δοκιμή των αντιδράσεων του κογκρέσου και ένας προπομπός για την πώληση F-16 στην τουρκία...

 

Σχόλια