Νέα βοήθεια 40 δισ.$ στην Ουκρανία ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ


Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία την Τρίτη
, καθώς το Κογκρέσο αγωνίζεται να διατηρήσει τη ροή της στρατιωτικής βοήθειας και να ενισχύσει την κυβέρνηση στο Κίεβο καθώς παλεύει με τη ρωσική εισβολή.

Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις δαπάνες της Ουκρανίας με 368 ψήφους υπέρ και 57 κατά, με κάθε ψήφο «όχι» να προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Η απόφαση κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να δράσει γρήγορα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, αλλά οι νομοθέτες αποφάσισαν να αυξήσουν τη στρατιωτική και ανθρωπιστική χρηματοδότηση.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα προστατεύσει τη δημοκρατία, θα περιορίσει τη ρωσική επιθετικότητα και θα ενισχύσει τη δική μας εθνική ασφάλεια, ενώ, το πιο σημαντικό, θα στηρίξει την Ουκρανία», είπε η Δημοκρατική εκπρόσωπος Ρόζα ΝτεΛάουρο, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής, καθώς προέτρεψε να υποστηρίξει το πακέτο δαπανών.

Ο Μπάιντεν είχε καλέσει το Κογκρέσο να κινηθεί γρήγορα ώστε να μπορέσει να υπογράψει το νομοσχέδιο για να γίνει νόμος, πριν εξαντληθεί η υπάρχουσα αμυντική βοήθεια για την Ουκρανία αργότερα τον Μάιο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους Δημοκρατικούς ότι κινήθηκαν πολύ γρήγορα για να στείλουν πάρα πολλά δολάρια των φορολογουμένων των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Οι συνάδελφοι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν στενά το Κογκρέσο, αλλά το νομοσχέδιο θα χρειαστεί ψήφους των Ρεπουμπλικάνων για να περάσει από τη Γερουσία.

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ

Το πακέτο περιλαμβάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού, των όπλων και της υποστήριξης, 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αμερικανικού εξοπλισμού που στάλθηκε στην Ουκρανία και 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης.

Εξουσιοδοτεί επίσης 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει όπλα αξίας άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων οβίδων, αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, αντιαρματικών πυραύλων Javelin, πυρομαχικών και drones «Ghost» που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια - 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως λόγω της σύγκρουσης και σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα ταμείο οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία.

Παρέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν...

reuters.com

Σχόλια