Από 16 Μαΐου στη Γαλλία η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

«Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Αυτή η ανακοίνωση του Ολιβιέ Βεράν, του Υπουργού Υγείας, στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή την Τετάρτη, βάζει τέλος σε έναν από τους τελευταίους γαλλικούς περιορισμούς για την καταπολέμηση του Covid-19.

Η άρση της υποχρέωσης αφορά το μετρό, το λεωφορείο, το τρένο, το αεροπλάνο και τα ταξί. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση μάσκας παραμένει «συνιστώμενη», δήλωσε ο υπουργός.

Η άρση της υποχρέωσης αυτής ακολουθεί την υποχώρηση της επιδημίας. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των λοιμώξεων και των νοσηλειών μειώνεται σταθερά. Στις 11 Μαΐου, υπήρχαν 40.299 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 15,9% λιγότερα από ό,τι 7 ημέρες νωρίτερα. «Η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Ο ANRS (Εθνικός Οργανισμός Έρευνας για το AIDS και τις ιογενείς ηπατίτιδες) παραμένει επίσης επιφυλακτικός. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου που διοργάνωσε ο οργανισμός, η Σιλβί βαν ντερ Βερφ, ιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ, προειδοποίησε: «η πανδημία σαφώς δεν έχει τελειώσει, ακόμη και αν μπορούμε να ελπίζουμε ότι, δεδομένων των επιπέδων ανοσίας στον πληθυσμό (…), μπορούμε να περάσουμε σε μια πιο μεταβατική φάση», αναφέρει το AFP.

Η απόφαση αυτή της Γαλλίας συμπίπτει με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να άρει, επίσης από τη Δευτέρα, την υποχρέωση να φορά κανείς μάσκα στα αεροδρόμια και στα αεροσκάφη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, κάθε κράτος παραμένει κυρίαρχο σε αυτή την απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία διατηρεί προς το παρόν το υγειονομικό πάσο για την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγείας. Ο Ολιβιέ Βεράν αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή ανάκληση του εμβολιασμού το φθινόπωρο.



 

Σχόλια