The Washington Post : Η Ουκρανία σαρώνει πρόσωπα νεκρών Ρώσων και στη συνέχεια επικοινωνεί με τις μητέρες

Ουκρανοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν περισσότερες από 8.600 έρευνες αναγνώρισης προσώπου σε νεκρούς ή αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες τις 50 ημέρες από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας, χρησιμοποιώντας τις σαρώσεις για να αναγνωρίσουν πτώματα και να επικοινωνήσουν με εκατοντάδες οικογένειές τους σε μια από τις πιο φρικτές εφαρμογές της τεχνολογίας μέχρι σήμερα. 

Ο Στρατός Πληροφορικής της χώρας, μια εθελοντική δύναμη χάκερ και ακτιβιστών που παίρνει καθοδήγησή της από την ουκρανική κυβέρνηση, λέει ότι χρησιμοποίησε αυτές τις ταυτότητες για να ενημερώσει τις οικογένειες για τους θανάτους 582 Ρώσων, μεταξύ άλλων στέλνοντάς τους φωτογραφίες από τα εγκαταλειμμένα πτώματα. Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τη χρήση λογισμικού σάρωσης προσώπου από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Clearview AI ως έναν βάναυσο αλλά αποτελεσματικό τρόπο για να υποκινήσουν τη διαφωνία μέσα στη Ρωσία, να αποθαρρύνουν άλλους μαχητές και να επισπεύσουν τον τερματισμό ενός καταστροφικού πολέμου. 

Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί και τεχνολογικοί αναλυτές ανησυχούν ότι η στρατηγική θα μπορούσε να αποτύχει, προκαλώντας θυμό για μια εκστρατεία σοκ που απευθύνεται σε μητέρες που μπορεί να απέχουν χιλιάδες μίλια από τους οδηγούς της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου. Η αλληλεγγύη της Δύσης με την Ουκρανία καθιστά δελεαστική την υποστήριξη μιας τέτοιας πράξης που δεν έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει την οικογενειακή θλίψη, δήλωσε η Stephanie Hare, ερευνήτρια παρακολούθησης στο Λονδίνο. Αλλά η επικοινωνία με τους γονείς των στρατιωτών, είπε, είναι «κλασικός ψυχολογικός πόλεμος» και θα μπορούσε να θέσει ένα επικίνδυνο νέο πρότυπο για μελλοντικές συγκρούσεις. «Αν ήταν Ρώσοι στρατιώτες που το έκαναν αυτό με Ουκρανές μητέρες, θα μπορούσαμε να πούμε, «Θεέ μου, αυτό είναι βάρβαρο», είπε. «Και πράγματι λειτουργεί; Ή μήπως τους κάνει να λένε: «Κοιτάξτε αυτούς τους άνομους, σκληρούς Ουκρανούς, που το κάνουν αυτό στα αγόρια μας;» 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That, δήλωσε στην Washington Post ότι, περισσότεροι από 340 αξιωματούχοι σε πέντε ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της για να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις αναγνώρισης προσώπου όποτε θέλουν, χωρίς χρέωση. Οι υπάλληλοι της Clearview πραγματοποιούν πλέον εβδομαδιαίες, μερικές φορές καθημερινές, εκπαιδευτικές κλήσεις μέσω του Zoom με νέους αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Ο Ton-That εξιστόρησε αρκετές «ω, ουάου» στιγμές» καθώς οι Ουκρανοί είδαν πόσα δεδομένα συμπεριλαμβανομένων οικογενειακών φωτογραφιών, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λεπτομερειών σχέσης - μπορούσαν να συλλέξουν από μια μόνο σάρωση πτώματος. 

Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν την εφαρμογή για κινητά της Clearview για να σαρώνουν πρόσωπα ενώ βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, είπε. Άλλοι έχουν συνδεθεί για εκπαίδευση ενώ βρίσκονται σε ένα σημείο ελέγχου ή σε περιπολία, με τον νυχτερινό ουρανό να είναι ορατός πίσω από τα πρόσωπά τους. «Είναι τόσο ενθουσιώδεις», είπε ο Ton-That. «Η ενέργειά τους είναι πραγματικά υψηλή. Λένε ότι θα κερδίσουν, σε κάθε κλήση». Η εταιρεία, είπε ο Ton-That, προσέφερε για πρώτη φορά τις υπηρεσίες της τον περασμένο μήνα στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αφού είδε τη ρωσική προπαγάνδα να ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες που συνελήφθησαν εκεί ήταν ηθοποιοί ή απατεώνες. 

Το σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως από αστυνομικούς και ομοσπονδιακούς ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να δουν εάν μια φωτογραφία ενός υπόπτου ή μάρτυρα ταίριαζε με οποιαδήποτε άλλη στη βάση δεδομένων τους με 20 δισεκατομμύρια εικόνες που ελήφθησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το δημόσιο Διαδίκτυο. Αλλά περίπου το 10 % της βάσης δεδομένων προέρχεται από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο της Ρωσίας, το VKontakte, γνωστό ως VK, καθιστώντας το ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για σαρώσεις πεδίου μάχης, είπε ο Ton-That. Η Clearview μοιράστηκε με το The Post μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τρεις ουκρανικές υπηρεσίες - την Εθνική Αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας και μια τρίτη υπηρεσία που ζήτησε από την εταιρεία να παραμείνει εμπιστευτική - επιβεβαιώνοντας ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε. Αξιωματούχοι σε αυτές τις υπηρεσίες και τον Στρατό αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω ή δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. 

Η Clearview αρνήθηκε να ταυτοποιήσει δύο άλλες ουκρανικές υπηρεσίες που είπε ότι χρησιμοποιούν επί του παρόντος το λογισμικό της. Σε email που μοιράστηκε η Clearview με την The Post, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι είχε δοκιμάσει το Clearview σαρώνοντας φωτογραφίες από πρόσωπα νεκρών στρατιωτών και ήταν «ευχάριστος έκπληκτος» όταν το εργαλείο επέστρεψε συνδέσμους στους λογαριασμούς VK και Instagram των Ρώσων. Με την ενθάρρυνση του στρατού, άλλες υπηρεσίες δοκίμασαν επίσης την τεχνολογία, είπε ο Ton-That. Ένας αξιωματούχος της Εθνικής Αστυνομίας είπε σε email που μοιράστηκε με την The Post ότι, η υπηρεσία σάρωσε το πρόσωπο ενός αγνώστου ταυτότητας που βρέθηκε στο Χάρκοβο με το κεφάλι του σκυμμένο και του έδειξε το προφίλ VK ενός 32χρονου άνδρα που είχε φωτογραφηθεί με υποστηρικτές του. της Λαϊκής Δημοκρατίας του Χάρκοβο, μιας αυτονομιστικής ομάδας. 

Οι ουκρανικές υπηρεσίες, είπε ο Ton-That, χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα των ανθρώπων σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου και να ελέγξουν εάν ένας Ουκρανός είναι πιθανός Ρώσος εισβολέας ή σαμποτέρ. Υποστήριξε ότι το σύστημα θα μπορούσε να αποτρέψει Ρώσους στρατιώτες από τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, από φόβο μήπως εντοπιστούν, και είπε ότι οι Ουκρανοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να επαληθεύσουν την ταυτότητα των Ουκρανών προσφύγων και των οικοδεσποτών τους καθώς φεύγουν για ασφάλεια. Αλλά η στρατηγική των αξιωματούχων να ενημερώνουν τις οικογένειες για τον θάνατο των αγαπημένων τους έχει εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να εξοργίσει τους ίδιους Ρώσους που ήλπιζαν να πείσουν. Ένας εμπειρογνώμονας εθνικής ασφάλειας είπε ότι άλλες ενέργειες της Ουκρανίας - η διεξαγωγή συνεντεύξεων τύπου με αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες και η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν αιχμαλώτους πολέμου - θεωρήθηκαν στη Ρωσία όχι ως ευπρόσδεκτη έκθεση στην αλήθεια αλλά ως ταπείνωση από τον εχθρό.

Η τρομακτική διαδικτυακή εκστρατεία που ελπίζει η Ουκρανία να σπείρει διαφωνία κατά του Πούτιν μπορεί να παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης. Ένα βίντεο που ο στρατός πληροφορικής δημοσίευσε στο Telegram αυτό το μήνα έδειξε αποσπάσματα, από αυτό που η ομάδα χαρακτήρισε ως συνομιλίες με συγγενείς Ρώσων στρατιωτών. Σε μια συνομιλία, κάποιος στον οποίο εστάλησαν φωτογραφίες με το ματωμένο πρόσωπο ενός Ρώσου στρατιώτη απάντησε: «Είναι photoshop!!! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ." Ο αποστολέας έγραψε, σύμφωνα με το βίντεο: «Αυτό συμβαίνει όταν στέλνεις ανθρώπους στον πόλεμο». Σε μια άλλη συνομιλία, ένας άγνωστος έστειλε ένα μήνυμα σε μια Ρωσίδα μητέρα λέγοντας ότι ο γιος της ήταν νεκρός, μαζί με μια φωτογραφία που δείχνει το σώμα ενός άνδρα στο χώμα .... Ο παραλήπτης απάντησε με δυσπιστία, λέγοντας ότι δεν ήταν αυτός, προτού ο αποστολέας περάσει μαζί του μια άλλη φωτογραφία που δείχνει ένα χέρι με γάντι που κρατούσε τα στρατιωτικά έγγραφα του άνδρα. "Γιατί το κάνεις αυτό?" ο παραλήπτης έγραψε πίσω. «Θέλεις να πεθάνω; Δεν ζω ήδη. Πρέπει να το απολαμβάνεις αυτό." Ο άγνωστος απάντησε ότι νεαροί άνδρες πέθαιναν ήδη, κατά χιλιάδες. Αυτός είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει όλη αυτή η τρέλα», έγραψε ο αποστολέας. «Πόσοι άλλοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν;» 

Η Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις συνομιλίες και οι προσπάθειες επικοινωνίας με τη μητέρα ήταν ανεπιτυχείς. Αλλά άλλα στοιχεία του ίδιου βίντεο δείχνουν τη διεπαφή αναζήτησης αναγνώρισης προσώπου του Clearview μαζί με ονόματα Ρώσων στρατιωτών. Σε ένα βίντεο, η έρευνα στο πρόσωπο ενός πτώματος αποκαλύπτει το προφίλ VK ενός άνδρα που φωτογραφήθηκε να στέκεται σε μια παραλία. Το προφίλ του άνδρα, το οποίο παραμένει στο διαδίκτυο, δείχνει ότι παρακολουθούσε διαδικτυακές ομάδες αφιερωμένες στον ρωσικό στρατό, καθώς και γυμναστήριο, ψάρεμα και μπάρμπεκιου. 4.000 γράμματα και τέσσερις ώρες ύπνου: 

Πέρα από τη σάρωση πτωμάτων, η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης την αναγνώριση προσώπου για να αναγνωρίσει Ρώσους στρατιώτες που πιάνονται από κάμερα να λεηλατούν σπίτια και βιτρίνες της Ουκρανίας, δήλωσε στην The Post ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας. Ο Mykhailo Fedorov, ο επικεφαλής αυτού του υπουργείου, αυτό το μήνα μοιράστηκε στο Twitter και στο Instagram το όνομα, την πόλη καταγωγής και την προσωπική φωτογραφία ενός άνδρα που είπε ότι, καταγράφηκε να στέλνει εκατοντάδες λίβρες λεηλατημένα ρούχα από ένα ταχυδρομείο της Λευκορωσίας στο σπίτι του στην ανατολική Ρωσία. «Η τεχνολογία μας θα τα βρει όλα», έγραψε. 

Ένας αξιωματούχος του πρακτορείου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στο Clearview ότι έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα για να εντοπίσει άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση στη χώρα και να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για οτιδήποτε ύποπτο, συμπεριλαμβανομένου του "εύρους επαφών". Περισσότερες από 1.000 τέτοιες αναζητήσεις πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες εβδομάδες, είπε ο αξιωματούχος σε ένα email που μοιράστηκε το Clearview με το The Post. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία για να φέρει σε αντίθεση με τον πιο υποτυπώδη στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας ή για να επιδιώξει ανθρωπιστικές χρήσεις σε μια σύγκρουση που αμαυρώθηκε από φρικτές ρωσικές επιθέσεις. Αλλά τα αποτελέσματα αναζήτησης αναγνώρισης προσώπου είναι ατελή, και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια εσφαλμένη αναγνώριση θα μπορούσε να οδηγήσει στο λάθος άτομο να πει ότι το παιδί τους πέθανε - ή στη φρενίτιδα του πολέμου, θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου. 

Η Privacy International, μια ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων, κάλεσε την Clearview να τερματίσει τη δουλειά της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι πιθανές συνέπειες θα ήταν πολύ φρικτές για να γίνουν ανεκτές – όπως η παρεξήγηση των πολιτών με τους στρατιώτες». (Η Ton-That είπε ότι το εργαλείο αναζήτησης της Clearview είναι ακριβές, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σοβαρής "φθοράς στο πρόσωπο".) Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε βιομετρικούς σαρωτές για να συλλέξει τα δακτυλικά αποτυπώματα, τις σαρώσεις ματιών και τις φωτογραφίες προσώπων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβεβαίωση συμμάχων και στον εντοπισμό απειλών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ταχείας αποχώρησης των στρατευμάτων πέρυσι, ορισμένες από τις συσκευές εγκαταλείφθηκαν, προκαλώντας φόβους ότι τα ευαίσθητα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. (Το ηλεκτρονικό σύστημα της Clearview, είπε ο Ton-That, επιτρέπει στην εταιρεία να διακόψει γρήγορα την πρόσβαση εάν ένας λογαριασμός πέσει σε λάθος χέρια.) 

Η Clearview έχει προκαλέσει διεθνή διαμάχη εδώ και χρόνια λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκέντρωνε φωτογραφίες για τη βάση δεδομένων της, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσά από εταιρείες κοινωνικών μέσων και άλλους ιστότοπους του Διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει κυβερνητικές έρευνες, συνεχείς αγωγές και απαιτήσεις από χώρες να διαγράψουν τα δεδομένα των πολιτών τους. Μέλη του Κογκρέσου πρότειναν να αποκλειστεί η μεταφορά ομοσπονδιακών χρημάτων στο Clearview με τη βάση ότι οι εικόνες του έχουν ληφθεί παράνομα. Σε μια επενδυτική παρουσίαση που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από την The Post, η εταιρεία είπε ότι ήθελε να συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τις προσφορές της σε πελάτες ιδιωτικής βιομηχανίας και να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη συλλογή δεδομένων, ώστε «σχεδόν όλοι στον κόσμο να είναι αναγνωρίσιμοι». 

Η επιθετική χρήση των ερευνών Clearview από την Ουκρανία έχει ωθήσει την ιδιωτική εταιρεία στην πρώτη γραμμή μιας διπλωματικά γεμάτης σύγκρουσης - μια σύγκρουση στην οποία ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί προσεκτικά, από φόβο μήπως πυροδοτήσει παγκόσμιο πόλεμο. Ο Hare, ο ερευνητής, είπε ότι η εταιρεία φαινόταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το έργο της στην Ουκρανία ως τρόπο για να διαφημιστεί σε κυβερνητικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο και να «εξαργυρώσει την τραγωδία». 

Ο Ton-That είπε ότι η μοναδική φιλοδοξία της εταιρείας είναι να βοηθήσει στην υπεράσπιση μιας πολιορκημένης χώρας. Αλλά αναγνώρισε επίσης ότι ο πόλεμος βοήθησε να δοθεί ένα «καλό παράδειγμα για άλλα τμήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να δουν πώς λειτουργούν αυτές οι περιπτώσεις χρήσης». «Αυτός είναι ένας νέος πόλεμος», είπε. Και οι Ουκρανοί είναι «πολύ δημιουργικοί με αυτό που μπόρεσαν να κάνουν». 

 

The Washington Post

Σχόλια