Η Ινδία μπορεί να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να είναι φίλος με τις ΗΠΑ-Ένα "masterclass" στη διεθνή διπλωματία.

Τι διαφορά κάνουν μερικές εβδομάδες. 

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ινδία αποδοκίμαζε τη Δύση για τη σχέση της με τη Ρωσία. Όχι μόνο η χώρα της Νότιας Ασίας αρνιόταν να καταδικάσει τη βάναυση επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και οι αγορές ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση - είπαν οι επικριτές - αγνοούσαν τις κυρώσεις που στόχευαν να ακρωτηριάσουν τα οικονομικά του Κρεμλίνου.

Ο Λευκός Οίκος έκανε ξεκάθαρη τη δυσαρέσκειά του, αποκαλώντας το Νέο Δελχί «δειλό» μιλώντας για την «απογοήτευσή» του. Τότε ξαφνικά, η "μελωδία" της Δύσης άλλαξε. Όταν ο Μπάιντεν στις 11 Απρ. 2022 είχε μια διαδικτυακή επαφή με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ακούσαμε δηλώσεις σχετικά με «μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των λαών μας» και «κοινές αξίες»

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πέταξε στο Δελχί για να μιλήσει για τους εμπορικούς δεσμούς και να ποζάρει με κοστούμια φωτογράφισης, ενώ όλα αυτά ξεσκέπαζαν τις «διαφορές» σχετικά με τη Ρωσία. 

Ωστόσο, η στάση της Ινδίας για την Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Εξακολουθεί να αγοράζει φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, και παραμένει σιωπηλή στην εισβολή της Μόσχας. Μόλις στις 7 Απριλίου, απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Η Ινδία, λένε οι αναλυτές, μόλις δίδαξε στη Δύση ένα masterclass στη διεθνή διπλωματία.

 cnn.com

Σχόλια