Αμερικανική δυσπιστία η αιτία καθυστέρησης παράδοσης F-16 στην Βουλγαρία


Οι ΗΠΑ καθυστερούν την παράδοση μαχητικών F-16 λόγω ζητημάτων εμπιστοσύνης με τη Βουλγαρία, καθώς οι αρχές δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προστατεύσουν αξιόπιστα τα μυστικά του ΝΑΤΟ
, δήλωσαν δύο πρώην υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας.

Τα παραπάνω τέθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι για τα Δυτικά Βαλκάνια» που διοργάνωσαν ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Radan Kanev και η EURACTIV Βουλγαρίας. Η εκδήλωση συζήτησε τους κινδύνους ασφάλειας της ΕΕ και της Βουλγαρίας.

«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαδικασία προστασίας απόρρητων πληροφοριών. Είμαι στο ΝΑΤΟ δέκα χρόνια και ξέρω πώς εκδίδουν πρόσβαση σε πιστοποιητικά απόρρητων πληροφοριών, μετά από μελέτη διάρκειας έξι έως οκτώ μηνών. Και εδώ οι δικοί μας εξέδωσαν άδεια στον Πέεφσκι σε λιγότερο από 5 εργάσιμες ημέρες», δήλωσε ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Βέλιζαρ Σαλαμάνοφ.

Ο Ντελιάν Πέεφσκι είναι ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος αφού έγινε βουλευτής,απέκτησε γρήγορα πιστοποιητικό το 2013 για να είναι επιλέξιμος για να ηγηθεί της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η βουλγαρική εισαγγελία διεξήγαγε μια σειρά από έρευνες εναντίον Ρώσων κατασκόπων στη χώρα, οι οποίες οδήγησαν στην απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από την πρεσβεία στη Σόφια. Κανένας Βούλγαρος δεν έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής για ρωσική κατασκοπεία.

«Εικάζω ότι ακόμη και η υπόθεση των F-16 επιβραδύνεται για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας δεν είναι ακόμα 100% εγγυημένη», είπε ο Σαλαμάνοφ.

Το νέο F-16 είναι η τελευταία τροποποίηση του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο διαθέτει μεγάλο μέρος του συστήματος ραντάρ του F-35, νέα συστήματα ελέγχου, ακριβή στόχευση όπλων και ένα νέο σύστημα για την αποφυγή σύγκρουσης με το έδαφος.

Η Βουλγαρία αγόρασε οκτώ τέτοια αεροπλάνα, εκ των οποίων το πρώτο επρόκειτο να παραδοθεί το 2023. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι λόγω της πανδημίας, η παράδοση θα αναβληθεί για το 2025.

Πριν από ένα χρόνο, τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μια ομάδα κατασκόπων στο υπουργείο Άμυνας με επικεφαλής τον λεγόμενο Resident. Ανακοινώθηκε ότι η ομάδα κατασκόπευε υπέρ της Ρωσίας και προσπαθούσε να διαδώσει πληροφορίες για το νέο F-16.

Τις υποψίες του Σαλαμάνοφ για το F-16 συμμερίστηκε και ένας άλλος πρώην υπηρεσιακός στρατιωτικός υπουργός, ο Τόντορ Ταγκάρεφ.

«Η Βουλγαρία πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε Ρώσους εκπροσώπους (του στρατιωτικού αεροδρομίου) Graf Ignatievo μαζί με τη (ρωσική εταιρεία) MiG. Πρέπει να υπάρχει εγγύηση 110% ότι δεν θα υπάρχει ρωσικός δάκτυλος εκεί. Πρέπει να υπάρχει εγγύηση ότι οι υπάλληλοι στη βάση δεν θα πάνε να πιουν βότκα με Ρώσους», είπε ο Ταγκάρεφ.

Πρώην υπουργοί τάχθηκαν επίσης υπέρ της απόκτησης μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικούς πόρους για χρήση και είναι πολύ φθηνότερα.

euractiv.gr

Σχόλια