Το Πεντάγωνο θα δώσει «drones kamikaze» ρουκέτες και σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία


Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι χορηγεί 300 εκατομμύρια δολάρια σε «βοήθεια ασφαλείας» στην Ουκρανία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας
, προσθέτοντας στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμεύσει η Ουάσιγκτον από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το πακέτο περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones καμικάζι, πυρομαχικά, συσκευές νυχτερινής όρασης, τακτικά ασφαλή συστήματα επικοινωνιών, ιατρικές προμήθειες και τεθωρακισμένα οχήματα.

«Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την υποστήριξη των ηρωικών προσπαθειών της να αποκρούσει τον πόλεμο της επιλογής της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν «πρόσθετες δυνατότητες» για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση μετά την κλήση.

Στα μέσα Μαρτίου, το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο χρηματοδότησης που περιελάμβανε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια, για ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Ένα μεγάλο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία προήλθε από το δικό τους απόθεμα, μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «προεδρική απόσυρση».

Σε αντίθεση με αυτή τη διαδικασία, τα 300 εκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή θα διατεθούν για νέες συμβάσεις για στρατιωτικό εξοπλισμό από τους εταίρους του Πενταγώνου στην αμυντική βιομηχανία.

Μία από τις τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση είναι περισσότερα τακτικά drones Switchblade.

Τα ονομαζόμενα «drones kamikaze», τα Switchblades μπορούν να κατευθύνονται από έναν χειριστή στον στόχο και εκρήγνυνται κατά την επαφή.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν επίσης να εργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν και να παράσχουν στους Ουκρανούς πρόσθετες δυνατότητες».

Αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, οι New York Times ανέφεραν ότι μετά από αίτημα του Ζελένσκι, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διευκολύνουν τη μεταφορά σοβιετικών αρμάτων μάχης από τους συμμάχους στην Ουκρανία.

Η απόφαση θα σημάνει την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βοήθησαν στη μεταφορά τανκ, αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες θα συμμετείχαν και πόσα τανκς θα μετακινηθούν.

 timesofisrael.com

 

 

 

Σχόλια