Ο Μπάιντεν παίρνει στα σοβαρά την απειλή drone για τις ΗΠΑ...


Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε αυτό που αποκαλεί το «πρώτο σχέδιο της κυβέρνησης», για την αντιμετώπιση της
απειλής από μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα ή UAS, πιο γνωστά ως drone, σε αμερικανικό έδαφος. 


Το σχέδιο αποτελείται από οκτώ προτάσεις που ο Λευκός Οίκος λέει ότι, εάν μετατραπεί σε νόμο από το Κογκρέσο, θα κινηθεί προς ενίσχυση της ικανότητας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης να προστατεύει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και να προστατεύει τα δίκτυα επικοινωνίας, τις κρίσιμες υποδομές, το απόρρητο και την ασφάλεια των Αμερικανών. Η δημοσίευση του σχεδίου ακολουθεί πολλά χρόνια περιστατικών υψηλού προφίλ με drone που κατέστησαν σαφές ότι ακόμη και μικρά, άμεσα διαθέσιμα drones μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές απειλές για την αμερική.

Ο κατάλογος των συστάσεων περιγράφεται σε μια δήλωση με τίτλο "The Domestic Counter-Unmanned Aircraft Systems National Action Plan", η οποία δημοσιεύτηκε από τον Λευκό Οίκο στις 25 Απριλίου. Το έγγραφο αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν "καλεί το Κογκρέσο, να εγκρίνει νομοθεσία για να καλύψει τα κρίσιμα κενά στην υπάρχουσα νομοθεσία και πολιτική, που εμποδίζουν επί του παρόντος την κυβέρνηση και τη νομοθεσία να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τα ζωτικά μας συμφέροντα για την ασφάλεια».

Η πιο ολοκληρωμένη πρόταση του σχεδίου θα εξουσιοδοτήσει εκ νέου και θα επεκτείνει τις υπάρχουσες δυνατότητες αντι-UAS για τα Υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Άμυνας και Πολιτείας, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, τη NASA, καθώς και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε πολιτείες, και τοπικές αρχές. Ως μέρος αυτής της σύστασης, ο Λευκός Οίκος θα δημιουργήσει επίσης ένα πρόγραμμα με το οποίο, οι μη ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα μπορούν να αγοράζουν συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις τους. 

Οι άλλες επτά συστάσεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: 

  • Δημιουργία λίστας εξοπλισμού ανίχνευσης εγκεκριμένου από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, για υποβοήθηση επιβολής του νόμου «αποφυγής των κινδύνων ακούσιας διαταραχής του εναέριου χώρου ή του φάσματος των επικοινωνιών».
  • Δημιουργία «μηχανισμού επίβλεψης και ενεργοποίησης» που θα βοηθούσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας να αγοράσουν εγκεκριμένο εξοπλισμό αντι-UAS.
  • Δημιουργία Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Counter-UAS, προκειμένου να υποστηριχθεί η εκπαίδευση και η διυπηρεσιακή συνεργασία.
  • Απόκτηση μια κεντρικής βάσης δεδομένων παρακολούθησης συμβάντων UAS, έτσι ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την απειλή που αποτελούν τα drone στο εσωτερικό.
  • Δημιουργία μηχανισμών σε όλη την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, για τον συντονισμό της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογιών ανίχνευσης και μετριασμού UAS.
  • Εργασία στο Κογκρέσο με τη θέσπιση ομοσπονδιακών προτύπων και ποινικών νόμων που σχετίζονται με τη χρήση drone και πιθανά συναφή εγκλήματα.
  • Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για τις τεχνολογίες αντιμετώπισης UAS.

Σε απάντηση στη δημοσίευση του σχεδίου, ο Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro N. Mayorkas εξέδωσε μια δήλωση που λέει ότι το σχέδιο θα επιτρέψει στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και στους εταίρους του «να έχουν τις απαραίτητες αρχές και εργαλεία για την προστασία του κοινού, τον Πρόεδρο και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές των ΗΠΑ από απειλές που προέρχονται από την κακόβουλη και παράνομη χρήση συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) εξέδωσε επίσης τη δική του δήλωση. Υποστήριξε ότι «η απειλή από την εγκληματική χρήση drones αυξάνεται και εξελίσσεται» και ότι «το τμήμα υποστηρίζει σθεναρά το στοιχείο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που επεκτείνει σταδιακά την ανακούφιση από τους ομοσπονδιακούς νόμους σε πολιτειακές, τοπικές, εδαφικές και φυλετικές (SLTT). Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, να χρησιμοποιούν τεχνολογία για τον εντοπισμό και σε περιορισμένες περιπτώσεις, τον μετριασμό των απειλών UAS υπό κατάλληλους ελέγχους και ομοσπονδιακή εποπτεία».

Αυτή δεν είναι η πρώτη οδηγία σχετικά με τα drone που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο τα τελευταία χρόνια. Σε μία από τις τελευταίες πράξεις του ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα τον Ιανουάριο του 2021 που έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), να ενημερώσει τις πολιτικές της σχετικά με τον εναέριο χώρο πάνω από κρίσιμες και ευαίσθητες υποδομές. Το διάταγμα περιόρισε επίσης τη χρήση τεχνολογιών drone από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση που κατασκευάζονται στην Κίνα , τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλα «αντίπαλα έθνη» που ορίζονται από τον Υπουργό Εμπορίου. Αυτό προέκυψε από φόβους ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται σε αυτές τις χώρες θα μπορούσαν να έχουν ευπάθειες ασφαλείας στο υλικό ή το λογισμικό τους.

Όπως έδειξαν πολλά πρόσφατα γεγονότα, υπάρχει σαφής ανάγκη για νέα νομοθεσία. Η FAA έχει καταγράψει περίπου 10.000 περιστατικά που σχετίζονται με drone μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, τα οποία καταχωρήθηκαν σε μια διαδραστική βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων, η οποία περιέχει δεδομένα παρόμοια με αυτά που προτείνει να συγκεντρώσει ο Λευκός Οίκος, περιέχει πληροφορίες όπως η τοποθεσία και το κατά προσέγγιση υψόμετρο των περιστατικών UAS, οι τοποθεσίες ενεργών πυρηνικών αντιδραστήρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτρέπει την αναζήτηση των αναφορών συμβάντων της FAA με λέξη-κλειδί .

Μερικά από αυτά τα περιστατικά έχουν λάβει χώρα πάνω από πυρηνικούς σταθμούς, όπως το «drone-a-palooza» που ανέφερε η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ (NRC) στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Palo Verde της Αριζόνα στα τέλη του 2019, καθώς και άλλες υποδομές που σχετίζονται με το ηλεκτρικό δίκτυο. Τον Νοέμβριο του 2021, ανακαλύφθηκε ένα τετρακόπτερο DJI Mavic 2, σε αυτό που οι ομοσπονδιακές αρχές είπαν ότι φαινόταν ως απόπειρα επίθεσης σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος στην Πενσυλβάνια. Το drone τροποποιήθηκε για να φέρει ένα χάλκινο σύρμα που πιστεύεται ότι προστέθηκε για να διαταράξει την ηλεκτρική λειτουργία του υποσταθμού.

Όσον αφορά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, το NRC ανέφερε περίπου 57 περιστατικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από διάφορες τοποθεσίες μεταξύ 2015 και 2019. Υπήρξαν επίσης πολλά περιστατικά εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών όπου άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν πάνω από υποδομές πυρηνικής ενέργειας, πιο πρόσφατα στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες. Ενώ ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ ανέπτυξαν συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το τελευταίο σχέδιο δράσης του Λευκού Οίκου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθιστά σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αν και κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν οδήγησε σε επίθεση ή διακοπή στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι μόνο θέμα χρόνου, εκτός εάν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις του Λευκού Οίκου. Όσον αφορά τον οπλισμό εμπορικά διαθέσιμων drone, το εμπόδιο εισαγωγής είναι χαμηλό και οι μη κρατικοί φορείς σε όλο τον κόσμο έχουν επιδείξει διάφορες ανησυχητικές ικανότητες από αυτή την άποψη. Ένοπλα εμπορικά drone έχουν χρησιμοποιηθεί σε συγκρούσεις από τη Μάχη της Μοσούλης στο Ιράκ έως τη σύγκρουση στη Συρία και τώρα στην Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και εθελοντές φορτώνουν drones ανώτερης τεχνολογίας με αυτοσχέδιες βόμβες. Η απειλή έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, το έχει καταστήσει σαφές έχει γίνει ένα από τα κύρια μέλημά του. Ταυτόχρονα, τα μη επανδρωμένα συστήματα έχουν γίνει μια παγιωμένη απειλή εκτός πεδίου μάχης. Τον Σεπτέμβριο του 2019, μια μαζική επίθεση με drone στη Σαουδική Αραβίαπροκάλεσε σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και οδήγησε σε μείωση κατά 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η χρήση μη επανδρωμένων πλατφορμών από διάφορες ομάδες για να χτυπήσουν μη στρατιωτικές υποδομές , καθώς και εμπορικά πλοία στη θάλασσα , έχει γίνει κάτι σαν σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή, έκτοτε.

Οι μη επανδρωμένες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζουν μόνο πόσο εύκολα τα τετρακόπτερα και άλλα drone μπορούν να τροποποιηθούν για να μεταφέρουν εκρηκτικά ή άλλα πυρομαχικά και πόσο κοντά αυτή η απειλή είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απειλή των drone για τους αρχηγούς κρατών είναι επίσης πλέον μια πλήρως εδραιωμένη πραγματικότητα.

Σε μερικά αξιοσημείωτα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, ορισμένες τεχνολογίες drone φάνηκε μάλιστα να έχουν ξεπεράσει τις ικανότητες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τους. Μια ακόμη πιο έντονη σειρά γεγονότων συνέβη στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αμερικής, όταν ορισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κατακλύζονταν από drone σε μια σειρά περιστατικών το καλοκαίρι του 2019. Αυτά τα γεγονότα παραμένουν εξίσου ανεξήγητα.

Ενώ ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει μια ποικιλία νέων ιδεών και τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της απειλής των drone, πολλά από αυτά είναι ακόμη πολύ στα σπάργανα και δεν είναι άμεσα διαθέσιμα εκτός των ενόπλων δυνάμεων. 

Όσον αφορά τις εγχώριες απειλές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για το νέο σχέδιο δράσης της, υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια που εμποδίζουν επί του παρόντος την ικανότητα των αρχών, ιδιαίτερα κάτω από το επίπεδο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, να ανταποκρίνονται σε περιστατικά. Ανησυχίες και άλλες συζητήσεις σχετικά με αυτά τα νομικά εμπόδια έχουν εμφανιστεί σε άλλες κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια των drone.


thedrive.com

Σχόλια