CNN: Το ένα τέταρτο των ρωσικών δυνάμεων «ουσιαστικά ανενεργό» δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος


Περίπου το ένα τέταρτο των ρωσικών δυνάμεων που χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή στην Ουκρανία είναι «ουσιαστικά ανενεργές», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, μετά από μεγάλες απώλειες, κακή επιμελητεία και συντήρηση. 

Η Ρωσία είχε παρατάξει περίπου 120 Τακτικές Μονάδες, γύρω από την Ουκρανία πριν από την εισβολή, ανέφερε τότε το CNN. Έξι εβδομάδες μετά τον πόλεμο, περίπου 29 από αυτές είναι τώρα εκτός λειτουργίας, είπε ο αξιωματούχος. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να συνδυάσουν μερικά από τα υπόλοιπα τμήματα των σε συνεκτικές μονάδες μάχης, χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα δύο ή τριών για να προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφότου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε εν συντομία την Πέμπτη ότι η Ρωσία είχε υποστεί «σημαντικές» απώλειες των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, αποκαλώντας το «μια τεράστια τραγωδία» για τη χώρα σε συνέντευξή του στο Sky News. Ερωτηθείς εάν η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και την περιοχή του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ταπείνωση» για το Κρεμλίνο, ο Πεσκόφ είπε ότι η χρήση αυτών των λέξεων θα ήταν «λανθασμένη κατανόηση της κατάστασης». «Έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων και είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς», παραδέχτηκε ο Πεσκόφ, προτού ισχυριστεί ότι ο λόγος για την απόσυρση της Ρωσίας από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ ήταν «πράξη καλής θέλησης κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας». 

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία το έκανε για να «άρει την ένταση από αυτές τις περιοχές για να δείξει ότι η Ρωσία είναι πραγματικά έτοιμη να δημιουργήσει άνετες συνθήκες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων». 

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πόσοι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, η ρωσική ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravda που φιλοπονεί τον Πούτιν ανέφερε ότι ο απολογισμός ήταν 9.861 -- πολλαπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία του Κρεμλίνου. Ο αριθμός, ο οποίος αποδόθηκε στο υπουργείο και αργότερα ανακλήθηκε από την εφημερίδα -- η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιαστεί -- δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο. 

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υπολόγισαν τον περασμένο μήνα ότι οι ρωσικές απώλειες κυμαίνονται από 3.000 έως 10.000. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο απολογισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος

Σχόλια