Η Ουκρανία εξετάζει συμφωνίες όπλων με ιδιωτικές εταιρείες στο Ισραήλ-Η κυβέρνηση είναι απίθανο να εγκρίνει τέτοιες συμφωνίες

Οι έρευνες προέρχονται από μια ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία βρίσκεται στο Ισραήλ για περίπου μια εβδομάδα, αν και η κυβέρνηση είναι απίθανο να εγκρίνει τέτοιες συμφωνίες αφού αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Δεδομένης της επίσημης άρνησης του Ισραήλ να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μια ουκρανική αντιπροσωπεία εξετάζει την αγορά όπλων από ιδιώτες Ισραηλινούς επιχειρηματίες, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρόντες σε συνάντηση με την ομάδα, αν και τέτοιες συναλλαγές είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν.

Η αντιπροσωπεία, η οποία βρίσκεται στο Ισραήλ για περίπου μια εβδομάδα, συζήτησε πρόσφατα τρόπους διενέργειας συμφωνιών αγοράς όπλων εκτός των επίσημων καναλιών από κράτος σε κράτος, σε μια συνάντηση με έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ο οποίος τώρα είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας συμβούλων ασφαλείας.

Οι Ουκρανοί ρώτησαν σε εκείνη τη συνάντηση εάν μπορούσαν να αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά από ιδιώτες εμπόρους, σύμφωνα με πηγές που παρευρέθηκαν. Ο αξιωματικός τους είπε ότι δεν εμπλέκεται σε αυτά τα θέματα, αλλά ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας.

Η επιτροπή του υπουργείου Άμυνας που εκδίδει άδειες εξαγωγής όπλων είναι απίθανο να εγκρίνει οποιεσδήποτε ιδιωτικές εξαγωγικές συμφωνίες προς την Ουκρανία σε αυτή τη συγκυρία, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών που συμμετέχουν στις συζητήσεις που διεξάγει η επιτροπή.

Δύο ανώτερες ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ πάγωσε όλες τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Ουκρανία όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει μια πολιτική να απέχει από το να σχολιάζει τις συμφωνίες όπλων, αρνήθηκε να απαντήσει στον ισχυρισμό.

Μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα με τον Υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid, την Υπουργό Εσωτερικών Ayelet Shaked, τον Υπουργό Κατασκευών και Στέγασης Zeev Elkin και τον Πρόεδρο της Knesset, Mickey Levy. Ενώ ζήτησαν επίσης συναντήσεις με Ισραηλινούς αμυντικούς αξιωματούχους, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες συναντήσεις.

Τα ανώτερα μέλη της αντιπροσωπείας είναι ο Serhiy Shefir, ο οποίος είναι ένας από τους ανώτερους βοηθούς του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelenskyy. Olha Vasylevska-Smahliuk, μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και ο Hennadii Nadolenko, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στο Ισραήλ. Ο Shefir ήταν προηγουμένως διευθυντής του Studio Kvartal 95, της εταιρείας ψυχαγωγίας στην οποία ο Zelenskyy, πρώην τηλεοπτικός ηθοποιός και κόμικ, έγινε διάσημος .

haaretz.com


Σχόλια